Nästan två veckors stillje har passerat sedan vi satt och slet av hårtuss på hårtuss efter en jättetung kväll i Nashville mot Tennessee Titans. Ingenting tycktes fungera och Patriots tycktes totalt handfallna. Inte hade man väl checkat ut till Bye Week ett par timmar för tidigt? Överkörningen 34-10 har förhoppningsvis agerat katalysator till nu, då säsongen går in det verkliga slutspelsjagandet. New England parkerar på ett acceptabelt 7-3-record, men har samtidigt två vältuffande lag framför sig i ranken. Kansas City Chiefs har dessbättre hejdats av ytterligare ett lag men leder AFC på 9-2. Bakom dem lurkar Pittsburgh Steelers som efter en trög start fått igång Big Bens trupper och är registrerade för 7-2-1. Patriots har fortfarande en potentiell väg till förstaseeden, men har inte det i egna händer. Man behöver förmodligen gå rent, och i denna Eriksgatan måste ett stopp i Pittsburgh vecka 15 inkluderas. Chiefs har vilovecka idag, men kommer därefter behöva bekänna färg bl.a. mot Seattle Seahawks borta och mot den slutspelspotentiella divisionsrivalen Los Angeles Chargers hemma.

Mot Titans fanns det få ljuspunkter. Nått som åtminstone inte var helt värdelöst var Pass Rushen, vilket som den belästa vet, är ett stort problem för Patriots. Ingen press på QB:n ger såklart bättre möjligheter för vederbörande att steka en osynkad och otillräcklig Patriots Secondary. Ändå torskade Patriots CB:s ett flertalet dueller mot sina recievers, vilket gav stort utslag i slutänden. Vi får hoppas att detta var den Thanksgivingpresent man bjöd på. För nu har vi inte råd med fler valhänta insatser från de bakre leden, förutsatt att målet är topplaceringen i AFC. Jets kommer behöva vinna slaget i skyttegravarna och på flankerna för att skapa luckor och ge sin offensiv tid att utveckla spel.

Hemmalaget dras med skadeproblem på nyckelpositionen. Unge QB Sam Darnold, kommer förmodligen inte lira, utan man ger över ansvaret till rutinerade QB Josh McCown, med 15 säsonger under bältet. Han hade ansvaret även förra året när lagen möttes, när lagen battlade loss, och levererade över 350 yards i matchen som slutade 24-17 till Patriots. Det är således en man som har visat att han kan leverera mot Belichicks trupper. Vem möter upp hans kast då? Räkna med att mycket ansvar läggs på WR Quincy Enunwa, speciellt när WR Robbie Anderson förekommit på skadelistan under veckan. Enunwa är ett utpräglat djupledshot med 14 stycken +20 yards receptions förra säsongen. Intressant vad Belichick och Brian Flores väljer att sätta mot honom då Jets säkerligen ser denna match-upen rätt kritisk om man ska kunna ge extra utrymme för sitt springspel. Markgörat kommer främst skötas av RB Isaiah Cromwell, som snittar goda 4.84 per carry i år. Även backupen RB Bilal Powell är en potent springare, vilket talar för att Patriots Front-7 behöver göra en betydligt bättre match senast. DE Lawrence Guy, DT Malcom Brown och bakomvarande i Depth Chart behöver steppa upp för att hjälpa Secondary ytterligare. Det är kanske här som den reella förbättringspotentialen finns för att låsa upp ett slutspelskraftigt försvarsspel; alla lagdelar hänger onekligen ihop och en konsekvent vinst up-front kommer ge utdelning nedåt plan.

Patriots anfallsspel har ännu inte funnit de höjderna man har förhoppningar om. Man ser ju såklart Patriots om ett passningsorienterat lag främst, men det går inte att prata emot att de gångerna Brady har ett fungerande springspel utmynnar det oftare i ett rälsbetonat och högexekverande anfallsspel. RB Sony Michel var tillbaka senast men fick inte alls igång fötterna på ett sätt som bidrog till hela anfallsmaskineriet. Vi hoppas att två veckors rehabilitering och uppkok av revanschlusta exploderar ikväll när Jets defensiva linje ska bita i gräset. Just denna lagdel innehåller en hel del unga spännande spelare som förmodligen mer än något annat (realistiskt sätt iom deras 3-7-record) hoppas förvägra Patriots ytterligare en divisionsseger. Det gäller att New England är betydligt hungrigare än man hittills visat upp från början. Spelet på bortaplan har inte varit av tillräcklig kaliber och vanligtvis brukar Jets streta emot, ofta över sin på-pappret-förmåga. Jets har därtill visat upp en rekorderlig förmåga på 3rd-down-situationer, vilket har varit ovanligt svagt för Patriots i år.

Och så klart. Vi sitter och väntar på en håll-käften-insats från vår käre TE Rob Gronkowski. Han har med handen på hjärtat mest fått agera skrämseltaktik och monster i garderoben. Inte monstruös titan roamandes det gröna fältet. Och inte heller upplevs han riktigt som gamla galna Gronk heller. Denna veckan lär han dock få ytterligare lite snaps då blockande kollegan TE Dwayne Allen inte är tillgänglig p.g.a. knäskada. Ett par klockrena bergsfasta blockar kommer hjälpa den goda Michel med några öppnande vägar genom den gröna Jets-skogen av kött. Glöm inte heller att G Shaq Masons tillbakakomst kommer bli betydelsefullt i detta avseende. ILB Avery Williamson leder Jets interna tacklingskolumn och kommer bli en nyckelfaktor för att kötta ner Patriots springsspel och att i andravåg sätta press på QB Tom Brady.

Nyckelspelare i Jets att hålla koll på:
RB 20 Cromwell
ILB 54 Williamson
OLB 48 Jenkins
RB 29 Powell
WR 81 Enunwa

Nyckelspelare i Patriots för kvällen:
QB 12 Brady
DE 93 Guy
RB 26 Michel
TE 87 Gronkowski
RB 28 White


Lundahl tippar:

31-17 Patriots. Vi får inte se någon överkörning här inte, men likväl ett tillbörligt försvarsspel där samtliga tre lagdelar steppar upp från senast. Därtill tippar jag att Special Teams sätter Patriots i fördelaktiga situationer med bra puntar och trevliga returns. Kanske rentav ett FG 55+ från K Stephen Gostkowski?