Dags att avsluta grundspelet efter sexton veckors berg-och-dalbana. New England Patriots ställs hemma mot divisionsrivalen New York Jets i en match vars utgång kan komma att påverka slutspelsträdet. I skrivandes stund innehar Patriots en andraplats i AFC, men den är såklart i farozonen. Houston Texans sitter på samma record (10-5) och har en intensiv divisionsmatch mot Jacksonville Jaguars samtidigt som Patriots spelar. Indianapolis Colts och Tennesse Titans skuggar Texans på 9-6 och kan potentiellt gå förbi. Den stora intrigen är att de möts i Sunday Night Fotboll 02:20, och vinnaren tar åtminstone en WC-plats, oavsett utgång i Houston. Sålänge Patriots gör sitt jobb mot Jets så är allt lugnt. En förlust, samtidigt som antingen Texans eller Titans vinner, trycker bort oss från Bye Week. Om man tittar mer optimistiskt, så kan vi nå en förstaseed. Detta kräver dock att båda Kansas City Chiefs och Los Angeles Chargers jönsar sig i sina divisionmatcher mot avsågade Oakland Raiders hemma respektive Denver Broncos borta. Med en rationell röst i huvudet, som Belichick och stab förmodligen präntat in, så handlar det om att Patriots levererar; det är det enda som är rimligt att fokusera på. Någon förstaseed får ses som en skänk från ovan. All fokus på Jets. Det brukar bli tufft och intensivt.

Jets säsong har inte varit en att lägga på finhyllan nu när det skall summeras. Man får fortsätta leva på Divisionalvinsten 2011. Men där finns såklart alla anledningar i världen att åka till ärkefiendens arena och tysta dem inför ett kommande slutspel. Förutom den uppenbara äran, hedern och fjädern i hattan. HC Todd Bowles har inte haft det lätt mot Patriots under sina år i Jets (1-6). Och nu ryktas det att tålamodet med honom är förbrukat. Imorrn vankas det Black Monday, dvs måndagen efter att grundserien är färdigsspelad, vilket också är den coachsparkningstätaste dagen på säsongen. Bowles får således avsluta sin sejour i Jets med en svårknycklad motståndare. Ifall hans popularitet i de egna leden skiljer sig från ledningens tyckande så kan ni räkna med ett tokladdat motståndarlag som går över lik för honom i denna sista fight tillsammans. En annan klar anledning till matchens betydelse är den att det är första gången som QB Sam Darnold, från årets förstarunda i draften, ställs mot Patriots. Ett rejält kapital är investerat i honom för att han ska kunna vara en framtida franschise-QB, och en vinst i premiärmötet mot G.O.A.T. kommer vara ett tydligt fundament att bygga vidare ifrån.

Patriots har trots allt ett icke-perforerat hemmafacit med sju fina vinster. Man är stabila i Foxborough och man är fullt medveten hur viktigt det är att nå andraseeden. Detta ger åtminstone en hemmamatch till, med god chans på två och en möjlighet på tre, före en potentiell Super Bowl 53 nere i Atlanta. Man kommer väl förberedda. Förra helgens avstädning av Buffalo Bills gick planenligt, detta trots en ganska slätstruken insats av QB Tom Brady med förutom ett hackande passningsspel, två INT:s. 24-12, varav Bills TD gjordes på Garbage Time, ger ändå en indikation på att försvarsspelet håller på att gå in i slutspelsfokus. S Duron Harmon snärjde två passningar, och ett generellt uppsteppande av turnoverration hade varit en delikat försenad julklapp. Ett Patriots hemma, som dessutom vinner denna statistiken, är oerhört svårbemästrade.

Men när det luftburna hade tydliga tecken och osynk, så levererade marktrupperna fina siffror. RB Sony Michel fortsätter att gå från klarhet till klarhet och ledde RB-kåren som staplade upp över 250 yards. WR/PR Corradelle Paterson har blivit ett utmärkt komplement till RB James White då deras flexibilitet tillsammans upptar många olika situationsbaserade springsspel. (SENT INLÄGG: PATTERSON INACTIVE) Och även om RB Rex Burkhead inte hade några supersiffror så blir hans impact med ett antal tunga yards, påverkande för resten. Jets Rush Defence är bara 26:e rankade över femton matcher och med Patriots framgång senast, så är det inte helt orimligt att se vart åtminstone Jets tror Patriots kommer anfalla. Men att ta sig in i HC Bill Belichicks beslutsfattande hjärna är svårare än svårt. Det förekommer ganska ofta att han ligger ett steg före och istället lägger fokus på motsatsen (i detta fallet passningsspelet) så motståndarnas förberedelse omkullkastas. Som vanligt, intressant var emfasen i anfallsspelet kommer läggas. Oavsett så är det ett måste för Jets att vinna fighten runt LoS. Patriots har under säsongen failat tämligen mycket på snaps och i OL, så en kvick och smart utstuderad Pass Rush måst sitta för de gröna.

New York har klara problem med sin recieverkår inför kvällens avslutning. WR Quincy Enunwa och WR Jermaine Kearse kommer inte till start, vilket lastar över mycket av rutinen till WR Robby Anderson. Det gäller att nästa gubbe levererar hårt. CB Stephon Gilmore, har på pappret, varit en av ligans starkare DB, då han avvärjt många potentiella spel. Patriots verkar dessutom till slut valt att satsa på CB J.C. Jackson som kom in odraftad. Han har visserligen gjort en några tabbar och tagit några onödiga penalties, men överlag överraskat positivt. Är han den nya Malcolm Butler? Ett annat tugnt skadetapp för Jets är CB Trumaine Johnsosn, med 4 INT:s i år. Blir tufft för kollegorna i back field.

Nyckelspelare i Jets att hålla koll på:
QB 14 Darnold
DT 92 Williams
ILB 54 Williamson
WR 11 Anderson
SS 33 Adams

Nyckelspelare i Patriots för kvällen:
QB 12 Brady
RB 26 Michel
CB 24 Gilmore
ILB 53 Van Noy
DE 98 Flowers

Lundahl tippar:
Jag tror denna matchen passar Jets jäkligt bra. Och att man ger oss en liten slutspelschock, vilket faktiskt inte är så dumt. Det blir hårdare än vad pappret säger. Patriots vinner 38-33.