2018-09-16 New England Patriots (1-0) @ Jacksonville Jaguars (1-0)

Det är dags för andra veckan och om första veckan skulle bli en tuff premiär så är det ett rejält stålbad vi utsätts för när vi gästar Jacksonville Jaguars som vi senast mötte i fjolårets AFC Championship Game. Den gången, en nagelbitande comeback i sista kvarten. Denna gången? Tärningen är kastad!

Veckan som gått efter premiärsegern mot Texans har innehållit ett par truppjusteringar. Först och främst blev det nästan värsta möjliga utfall för RB Jeremy Hill vars skada visade sig avsluta hans säsong. Ännu en gång har en korsbandsskada skakat om Patriots offensiv och således har man säkerligen lagt stort fokus för att utpytsa vissa delar av hans spel på andra, men också att leta efter en lämplig ersättare. Inte det lättaste i detta skedet och Trading Deadline närmar sig. På kort sikt valde man att testa RB Kenjon Barner, med förflutet bl.a. i Eagles mästarlag förra året. Får han direkt speltid eller anser man att RB Sony Michel är tillräckligt kry för en start? Så här sa han själv på en pressträff i veckan:

“Very eager! I’m doing all I can to prepare, whatever the coaches’ plan is. I don’t know what the plan is, but my mindset is to prepare as if I’m playing.”

Även RB Rex Burkhead har dragit med en lättare hjärnskakning. Tvivlar på på medverkan från honom, åtminstone ifall man väljer att starta Michel. Eller så kanske Belichick väljer att använda RB James White i en mer utpräglad springroll. Men som vanligt; räkna med ett annat ess som kommer fram ur den där komplexa spelboken.

Att vinna fighten längs marken är ju annars en av Jaguars paradgrenar under förra året. Den primära orsaken var RB Leonard Fournette, som trots sin relativa orutin som rookie plöjde genom D-lines på ett ögonbrynshöjande vis. Draftfyran såg till att man kunde omvandla det frejdiga försvarsspelet till yards framåt. Även om QB Blake Bortles stundtals visat fina episoder, så måste en del av hans framgång delges ett RB-spel som blev fruktat. Men. Fournettes deltagande har sett som tveksamt under veckan och det mesta pekar mot att han missar matchen. Även om Jags ser matchen som en chans till revansch så är det svårt att se att de riskerar värre skador på en nyckelpjäs så tidigt som vecka 2. Andrafiolen spelar RB T.J. Yeldon, vilken visserligen inte är oprövad, men han har inte Fournettes vägvinnande tyngd.

Annars var det ju, som nämnt i förbifart, Jacksonvilles försvar som blev en av de positiva överraskningarna och genomgående snackisarna ifjol. En riktigt vass passrush som dunkade QB efter QB i marken, och djupare ner i planen levererade DB turnovers på löpande band. DE Calais Campbell registrerades för 14,5 sacks och hans parhäst DE Yannick Ngakoue för 12. Utsideruscherna, i likhet med förra veckans motståndare Texans, är ett segerrecept som behöver följas noggrant ifall man vill vingklippa QB Tom Bradys mastermind. Även centralt har Jags ett tungt artilleri, och på Center och Guardpositionerna har Patriots bitvis fallit sönder något lätt under föregående säsong. Offensiva linjen, blir, som så många gånger förr, en klippa som måste vara stadig mot den annalkande stormen. Man gjorde det bra senast, så vi får hoppas ett par av de pusselbitar man svarvat fram redan då, på nytt bygger en mur framför Brady.

Jacksonvilles cornerpar CB A.J. Bouye och CB Jalen Ramsey mäktade med 10 INT:s under grundsäsongen, vilket fick självförtroendet att slå volter, speciellt hos Ramsey. Han har levererat en hel del syrligt tyckande och har till dagens fight påtalat klart och tydligt att Patriots TE Rob Gronkowski, inte är nått speciellt bra, ifall han bevakas av en följdsam och atletisk corner. Kanske matchens mest sevärda match-i-matchen. Vänder vi på spelplanen så gjorde Patriots DB en gedigen förstahalva senast vilket byggde upp för segern. Men med den totala rämningen i SBLII i färskt minne så är nog många osäkra på den egentliga kapaciteten. Då dagens motstånd inte har en WR-kår av högsta klass så bör man gå i bräschen för segeruppbyggnaden. Jags främsta mottagare förra säsongen, WR Marquise Lee är satt på Injury Reserve, och uppbackningen i form av WR Donte Moncreaf inte är av samma generell kaliber. Å andra sidan är vi medvetna om Patriots problem i samma lagdel. Men nog fasen ska WR Chris Hogan kliva fram efter att gett det mesta utrymmet till WR Philip Dorsett under vecka 1.

Nyckelspelare i Jaguars att hålla koll på:
RB 27 Fournette
DE 91 Ngakoue
MLB 44 Jack
CB 21 Bouye
QB 5 Bortles

Nyckelspelare i Patriots för kvällen:
QB 12 Brady
TE 87 Gronkowski
OT 77 Brown
OT 68 Waddle
RB 28 White

Lundahl tippar:
Matchen liknar utmaningen i premiären. Men skillnaden ligger i ett ännu bättre defensiv och en något sämre offensiv. Därtill på bortaplan. Ogillar snack om att Brady aldrig förlorat mot Jags. Ganska irrelevant idag. Tid för vår kära QB och idogt plöjande med korta till mediumspel med bra bärighet tror jag kommer minimera Jags möjligheter att skaffa INT:s. Och utan dessa så blir deras poängproduktion otillräcklig. Men likväl. Det kommer inte vara avgjort till de sista två minuterna. Tippar 24-20 Patriots. Dagens överraskning blir vår D-line som i olika varianter bryter ner Jags centrala O-line.