New England Patriots (1-1) @ Detroit Lions (0-2)

Tredje veckan och dags att göra säsongens första omstart. Hur Patriotsinriktad man än är så är det svårt att tillskriva Jaguars segern förra veckan på andra grunder än att de över 60 minuter var det bättre laget. Det har förekommit en del dystopiska beskrivningar av matchen i informationsetern, och såklart har alla rätt att analysera och tolka på sitt eget vis. Utan att stoppa huvudet i sanden eller att såga laget totalt vid fotknölarna så tror jag dock att majoriteten kan enas om att försvaret plus offensiva linjen hade en dålig dag på jobbet samtidigt som Jacksonvilles alla lagdelar gjorde en stark insats rakt igenom. På vilket sätt ska omstarten ske i praktiken? QB Tom Brady var ganska kort, allmän och inte allt för detaljerad hur det ska gå till:

It’s going to come down to how well we execute,” sa vår Quarterback som säkerligen idisslat förra veckans otillräckliga insats ett antal gånger.

Hur ska vi se på veckans motståndare då? Detroit Lions har inlett säsongen med två raka förluster under vår förra DC, HC Matt Patricia, vilket såklart inte skapat någon vidare arbetsro för den skäggige. Det har rapporterats om en del inre konflikter men det är inte omöjligt att det är just mediaspekulationer som eskalerat. Hur som haver så har Lions torskat i premiären rejält mot Jets med rookie-QB och därefter en relativt tight tillställning mot 49ers där QB Matt Stafford inte kunde hitta ytorna på en sista potentiell matchvändande drive. Att ta emot ett Patriots som precis förlorat är inte drömscenariot för Lions, men å andra sidan slipper man favorittrycket. Dock är en 0-3-öppning en garant för en jobbig resa om man ska nå slutspel. Har faktiskt bara hänt tre gånger förut; en av gångerna var det dock Lions som löste det (1995).

Patriots har säkerligen haft rigorösa prat hur man löser vissa specifika situationer; framförallt defensivt. Man hade stora problem att stoppa Jacksonville på 3rd down och där öppnades upp landskap mellan Front-7 och DB:s. Trots avsaknad av genuin NFL-stjärnklass på WR så kunde QB Blake Bortles stycka upp ett virrigt försvar. Att SS Patrick Chung och DE Trey Flowers fick utgå senast, och därtill är osäkra idag är ett klart skäl att känna oro. Chungs frånvaro sätter förmodligen upp SS Duron Harmon som förstaalternativ; S/CB Jason McCourty har inte riktigt hittat rätt ännu heller. Intressant om CB J.C.Jackson eller CB Keiron Crossen kanske får speltid idag när man kan tänkas testa lite nytt. Crossen var visserligen uppe på Injury Report, men så även rutinerade men smått utskällda CB Eric Rowe.

Detriots offensiv brukar under Stafford vara ganska nyckfull; från spännande explosiv till en del huvudskakande INT:s. I sina bästa dagar är Stafford en elit-QB, men där finns inte den kontinuiteten som gör att han kan jämföras med det absoluta toppskiktet. Han är ganska passningsglad och att Patriots har problem i Secondary lär inte minska ner på den viljan. WR Golden Tate och WR Marvin Jones stod tillsammans för 14 TD förra året och är absolut inte oävna att hitta Staffords lössläpta missiller. TE-positionen är lite mer frågande efter att man tappat TE Eric Ebron från i fjol. Hittills har det inte riktigt stämt på RB-positionen; vår gamle bekanting RB LeGarette Blount har inte visat framfötterna men hans tyngd och kraft bakom en O-line som lyckas öppna upp gap kan vara ödeläggande mot försvarsformationer.

Å andra sidan så lär inte Brady tacka nej till att leta öppningar där Lions bästa CB Darius Slay dras med skadeproblem. Är han borta så blir det väldigt spännande att se hur HC Bill Belichick beordrar att detta ska testas. Är nya resliga stjärnvärvningen WR Josh Gordon i speldugligt skick och kan han direkt connecta med Brady skarpt läge? Det snackas ju t.o.m. att han kan vara en ny Randy Moss. Det är nog sunt att tvivla inledningsvis, men bara hans närvaro kan säkerligen öppna upp ytor för WR Chris Hogan, WR Philip Dorsett och inte minst TE Rob Gronkowski. De är väldigt svårt i praktiken att dubbelteama två spelare. Inte alls omöjligt att den tunga fokus som kan falla på ovanstående öppnar upp för RB James White att ha en riktig håll-käften-match till alla som kritiserade senast. Brady är inte sällan allra bäst när han får släppa bollen extra snabbt och sno 4-5 yards per down. RB Sony Michel var nog inte heller nöjd med sin NFL-debut, så räkna med att han vill visa upp sig.

O-line hade förmodligen sina fiskar varma från ett par olika fronter under matchen och har förhoppningsvis slickat såren och fyllt dem med revanschlusta. Ett av Lions tyngsta rushhot i DE Ezekiel Ansah är osäker till start och övrig personel är inte i ligan toppskikt av QB-sackande enheter. Frågan är ens om Patricia kommer välja att lägga nån störra övervikt på att rusha tungt eller blitza. Han har under ett antal år sett vad Brady gör med den sortens chansningar. Patriots springsspel kan kanske därför få lite extra utrymme. Är Brady villig att lämna över huvudansvaret till RB:s trots en helt ok säsongsöppning från honom själv. Solklart, han är vill vinna, inte vinna prestigedueller. De gubbar som sätts in att sätta press på Brady blir som vanligt oerhört viktiga för motståndarna.

Nyckelspelare i Lions att hålla koll på:
QB 9 Stafford
CB 23 Slay
WR 15 Tate
OLB 42 Kennard
MLB 40 Davis

Nyckelspelare i Patriots för kvällen:
QB 12 Brady
SS 21 Harmon
CB 30 McCourty
TE 87 Gronkowski
RB 26 Michel

Lundahl tippar:
Jag måste nog säga, utan att låta stursk, att det är en ganska perfekt bortamatch för Patriots efter givna förlusten senast. Även om man inte skulle topprestera i alla lagdelar så finns där goda chanser att åka från Detriot med en seger. Andra halvlek mot Jaguars var ändå okej ur anfallssynpunkt och mot ett inte helt fungerande D# så kommer Brady, trots avsaknaden av WR Julian Edelman, kunna hitta ytor och löpningar att exploatera. Lions behöver få igång sitt springsspel för att ge sina vassa WR ett par extra ögonblicks friyta. Men det räcker inte. Patriots vinner en poängglad tillställning; 37-24.