Okej, tvåtusentalets återkommande tåg är i rullning och än en gång ser det ut som det tuffas mot slutspel. Fyra raka segrar, varav en mot ett spänstigt och mycket välspelande Kansas City Chiefs gör att New England Patriots på allvar kan tillskrivas sin välförtjänta skräck gentemot resten av NFL. Poängen flödar från QB Tom Bradys kasthand och med allt mer tid på den utmejslade mottagarkåren så kan man tro att Bradys favoritlag att slå (iaf till antalet, 28 st!) Bills ska bli en munsbit. Men en divisionalmatch har ofta en säregen karaktär och jag räknar inte med nått annat här. Bills 2-5 är fortfarande inom ramen för vad som kan ses som reparerbart.

Men om man ändå ska tillskriva Patriots en stor fördel i den här bataljen så måste man avhandla det faktum att Bills offensiv väsentligt har hackat under de inledande sju matcherna. Detta åskådliggörs såklart i ett negativt record men även via handfasta NFL-fakta. Man ligger sist eller näst sist vad gäller några av de mest kritiska såsom producerade poäng, yards per spel och third down conversion ratio. Även den mycket väsentliga OL-piedestalen Sacks tillåtna per spel visar upp allt annat än den stabilitet som man kan önska för en QB-uppsättning som mer än allt är i behov av det. Det ser ut som att QB Derek Anderson kommer starta bakom centern, då rookien QB Josh Allen dras med en armbågsskada. Hans främsta hot genom luften är reslige WR Kelvin Benjamin. Han är dock omsprungen, i en inte allt för imponerande nummerkolumn av WR Zay Jones. Vad kan passa bättre än att göra sig till förstasidestoff om inte en genomgående grym insats mot Belichicks mannar?

Utifrån detta så finns där goda skäl att tro att Bills kommer skena längs marken med rutinerade RB LeSean McCoy, ifall han är spelklar d.v.s. En hjärnskakning sätter stora tvivel och därtill har hans produktion varit tämligen medelmåttig, med hans renomé i åtanke. Han får lägga på ett kol om han ska nå tredje raka 1000 yards-säsongen! Eller vilken joker kan Bills HC Sean McDermott trolla fram annars? Som vanligt är det upplagt för Bills att hitta ett oväntat sätt att skrälla. TE Charles Clay och backup RB Chris Ivory har gjort ett par stabila insatser mot Patriots genom åren. Buffalo måste få igång någon form av offensiv som steker Patriots ett antal gånger för att ge sig chansen att vara med långt in i matchen.

Man sitter inne på ett betydligt bättre försvar, som även detta måste topprestera. DE Jerry Hughes leder Bills sacks med 4,5 stycken och behöver forsätta slå sina motståndare och förvåra Patriots luftattack. Visserligen äro Belichicks vägar outgrundliga, men utan RB Sony Michel (som klarade sig undan den förmodade korsbandsskadan) och en ännu icke övertygande RB Kenjon Barner så är det inte orimligt att förutspå att OC Josh McDaniels ger Brady en bred pallett med snabba, korta passningsspel till RB James White som på sikt sätter upp lägena för WR Josh Gordon och WR Chris Hogan. Både WR Julian Edelman och TE Rob Gronkowski (tillbaka från skadefrånvaro) är såklart farliga oavsett läge och Bills fullgoda secondary kommer ha fullt upp. Förra matchen påvisade att Patriots fortsätter vara lite väl slarviga och tvålhänta. Man har redan passerat antalet borttappade bollar gentemot fjolårssäsongen, och precis som för Bears senast, så är detta ett sätt för Bills att hålla jämna steg. Trots en stabil offensiv leverans av poäng så skaver ändå Bradys 7 INT:s. En felfri insats vad gäller bolleveransen gjuter en oerhört bra grund för en seger.

Rapporterna säger att viktiga ILB Dont’a Hightower och CB Eric Rowe missar (eller ställs över) matchen. Den förstnämnda brilljerade senast och det faktum att Bills offensiv inte känns sylvass gör att en vila kanske är på sin plats. Hoppas bara att detta drag inte lägger någon form av underskattningsfilt över hela tillställningen. Där finns tonvis med saker att bevisa för Patriots defensiv, inte minst i secondary, där man faktiskt ligger tämligen lågt rankade i den överhängande yards per game med nästan 390 uppgivna per match. Stora delar av denna mindre smickrande summering kommer från stora spel där kommunikationsmissar blivit kostsamma. Det börjar bli dags att cementera vem som bildar CB-par med CB Stephon Gilmore. Både CB Jonathan Jones, CB J.C.Jackson och CB Keiron Crossen har tagit chansen fullt ut, då man blandat magnifika täck med orutinerade penaltys och allt för spretiga tacklingar.

Nyckelspelare i Bills att hålla koll på:
DE 55 Hughes
RB 25 McCoy
CB 27 White
LB 49 Edmunds
QB 3 Anderson

Nyckelspelare i Patriots för kvällen:
QB 12 Brady
RB 28 White
ILB 53 Van Noy
WR 11 Edelman
TE 87 Gronkowski

Lundahl tippar:
Det känns läskigt upplagt för en promenadseger. Buffalos offensiv är klen, inte minst vad gäller en inte imponerande veteran-QB. Med Patriots goda poängsnitt så har jag tämligen svårt att se något annat än en seger inatt, om än inte så komfortabel som en del vill få det till. Patriots vinner 32-14