Förutsättningar

Patriots förhoppningsvisa obesegrade säsong finnes ej 2019. Det är en särdeles befängd önskan att överhuvudtaget våga sikta på detta som supporter, men 2000-talets dominans får en att drömma. Baltimore Ravens satte oss på plats med en viss tydlighet i nionde matchen för säsongen och jagade bort (tillfälligt får vi hoppas) vårt Boogeyman Defense. Det var inte rakt igenom en värdelös insats utan där finns förmodligen stora justeringsmöjligheter inför fortsättningen av grundserien. LB-legenden Ted Bruschi utkvad något i stil med att “det var nästan tvunget att åka på denna förlusten, för att kunna slå dem i slutspelet”. Patriots behöver med stor sannolikhet kunna hålla en mobil gunslinger i schack för att bara ta sig till Super Bowl. QB Lamar Jackson, med sin bakomstående HC John Harbough, hade tagit sin Bye Week och omsatte den till en vass game plan, där Patriots, fick jaga i underläge, och när man nästan var ikapp tryckte korparna på gasen igen. Jobbigt men nyttigt. Det som betyder något i slutänden är den där februarisöndagen i slutet av februari.

Philadelphia Eagles spelar i Philadelphia, Pennsylvania, en stad som den vanliga svensken kanske främst associerar till “Cheesesteak”, “Rocky Balboa”, “Liberty Bell” och så klart “misslyckad sportstad”. Det har varit en tuff tid för stadens invånvare. Med fyra lag i de största amerikaska sporterna har staden egentligen inte varit relevant sen 70-talet, bortsett från en World Series 2008, tills de då besegrade Patriots i Superbowl för två år sedan. Big Dick Nick, mannen som bärgade första SB-titeln är dock inte kvar i Philadelphia Eagles, laget som knackar på dörren till 90 år. Laget leds istället av den sevärda Carson Wentz, som hittils har haft en liten upp och ner säsong. Eagles har börjat med 5W-4L, ett record som är helt OK i NFC East. Tittar man på spelschemat har de, bortsett från Green Bay Packers på Lambaeu Field, inte slagit några starka lag. Bills, Redskins, Jets och Bears skrämmer inte någon. Eagles är inte lika skrämmande som de var för två år sen, när allt verkade klicka. De känns väldigt mediokra, slagbara i år, något som statistiken också antyder. Eagles är 21:e i Pass Offense, 11:e i Run Offense, och 24:e i gjorda poäng. Flippar vi på myntet så är Eagles försvar inte heller något märkvärdigt som helhet, 4:a i run defense, 16:e pass defence och 19:e i insläppta poäng.

Såklart kommer en del att handla om att kvällens tillställning är en rematch på 2017 års Super Bowl. Men därtill kan man även lägga till att Eagles var det senaste laget som lyckats vända ett 14-poängs underläge och vunnit i Foxborough. Eagles kommer gå in med vingarna uppspärrade. Patriots kommer inte vilka bli nernäbbade av en fågelfrachise för andra matchen på rak.

3 MATCHER-I-MATCHEN

1) Patriots QB mot Eagles QB
QB Tom Brady gästera QB Carson Wentz näste. De skulle (kanske) ha gjort upp i Super Bowl 52, men den fantastiska Eaglessäsongen tog egentligen inte riktigt fart förrän Nick Foles började konsekvent uträtta insatser på toppen av sin förmåga. De två generalerna för sina trupper sitter på en liknande QB-rating (93,1 Brady och 93,7 Wentz) och TD-facit (14 Brady, 15 Wentz) men den äldre har ett betydligt högre yards per match (281,8 Brady, 228,9 Wentz). Brady har såklart lidit av omstruktureringen av laget sedan Rob Gronkowski gick i pension (inte kan hans Instahint idag mena en comeback va??), men det senaste tillskottet i WR Mohammed Sanu har redan visat sig vara ett gångbart alternativ, vilket tycks falla Brady i smaken. Sanu pepprades med 14 försök som ledde till 10 catches, en TD och 81 yards. Inte dåligt för en andramatch, där Patriots inte hade en stolpe-in-dag framåt. Wentz har, till skillnad från Brady, en riktigt tillförlitlig och produktiv TD-duo att omhulda sitt spel med. TE Zach Ertz och TE Dallas Goedert har tillsammans kreerat 748 yards och 5 TD, vilket såklart noterats av Patriots försvar. Wentz hoppas såklart få tid att se spelen utvecklas för att dessa ska båda kunna blocka och bli fria, från Patriots tunga och INT-sugna Safety/Nickelpaket. Hittils har han hållt bollarna tight och har enbart gett bort 4 INT:s (Brady 5). Vinnaren mellan 2000 års 199:a kontra 2016 års 2:a kommer ge sitt lag en välbehövlig boost mot segern ikväll.

2) Eagles OL mot Patriots DE och ILB
Patriots Defensiva tre roterandes på primärt sex olika spelare (Guy, Shelton, Simon, Wise, Butler och Winowich) har varit en stor anledning till att Patriots försvar kunnat dominera matchbilden mot flertalet lag. Detta hände dock inte mot Baltimore och med denna duellförlust kracklerade mycket av det bakomvarande arbetet. Wentz är inte samma rörliga atlet som Lamar Jackson, men han är långt ifrån en staty som beskådar en eventuellt krackelerande skyddsfasad som rämnar. Ett konsekvent krympande av fickan är att föredra framför chanssackar, Att 16-årsveteranden Jason Peters riskerar missa matchen kan vara en detalj som kan bli intressant att ögna lite extra. HC Doug Peterson ser ut att ersätta honom på nytt med 2019 års förstarunda T Andre Dillard, som fick ett bryskt uppvaknande i sin debut, men därefter varit en viktig pusselbit i Phillys två raka segrar. Vinner Patriots gubbar generellt denna veritabla brottningsmatch så ger man också bakomvarande framstormande LB chansen att knäcka Eagles springsspel. Eagles ser ut att sakna sitt förstaval RB Jordan Howard och därtill IR-satta RB Darren Sproles, men next man up är nypåskrivna RB Jay Ajayi, så våra gästande hjältar möter ingen duvunge (han var ju en av deras hjältar i SB52).

3) Patriots RB mot Eagles Front-7
Skam den som ger sig. Patriots springsspel måste komma igång och nu med två veckors träning så får vi hoppas att tränarstaben lyckats hitta produktiva kombinationer där OL, TD och bitvisa inspel från WR kan öppna upp gapen för RB #26 Sony Michel, RB #34 Rex Burkhead och RB #28 James White. Alla spelsekvenser är avhängiga på en rad faktorer, men OL inkonsekventa hjälp i spelet framåt har verkligen eroderat Patriots offensiva spelbok. T Isiah Wynn är förmiodligen tillbaka nästa vecka, men att ge T #72 Marshall Newhouse all skit är att göra det enkelt för sig. Det måste vara stopp centralt och på sidorna av C #75 Ted Karras. #69 G Shaq Mason ser ut att vara tillbaka i slag efter missade matcher och närvaro i skadeprotokollet. Han behöver nå upp till fjolårets nivå. Även #62 G Joe Thuney (som generellt varit bäst i OL) måste vara på tårna då Eagles DL Fletcher Cox kommer ställa till med oreda. Cox har sedan 2012 vuxit ut till en av ligans jobbigare DL-spelare att hantera och hans 10,5 sacks från ifjol får inte lysa igenom ifall Patriots springsspel ska kunna utveckla sig. I vågen bakom hoppas vi att ett gammalt draftval, OLB Kamu Grugier-Hill, inte har någon av sin bättre dagar. Han plockades snabbt upp av Eagles när Patriots cuttade honom vid 53-mannatruppnedskärningen och var därefter en stor bidragande del av Eagles Special Teams 2018. Det blir intressant vilken utsträckning RB blir bollfångande, då Patriots på nytt får klara sig med bara en TE #84 Benjamin Watson. Å andrasidan debuterar #15 WR N’Keal Harry. Kan #38 Brandon Bolden få agera gubben-i-lådan som ett par gånger förut?

TIPSET
Efter en match som sprang ifrån oss redan från start, så tror jag det är ytterst viktigt att minst hålla jämna steg första halvlek. Tror där kan bli nåt liten psykologisk kortslutning ifall vi på nytt landar i ett stort underläge. Hoppas man foksuerar på att jobba sig framåt metodiskt och tråkigt för att hålla Philadelphias D# på banan. Väl med ett possesionövertag så tror jag matchen så sakteliga tippar över till oss. Inte med mer än en TD, men ändå. 27-20 Patriots, dubbla TD från Sony Michel, en från James White, alla poäng från Red Zone.

MEDLEMSHÖRNAN

1) Hur kommer matchen sluta?

Mattias Sjödin: 26-20 till Patriots. En tight match men som vi ska vinna och vi bör kunna stoppa Eagles springspel som är sämre än Ravens.

Markus Eriksson: 24-16 till Patriots. Viktigt att vi kommer igång på ett bra sätt efter Bye-week. Blir en jämn match där vi drar längsta strået.

Christina Wretblad: 24-21 till Patriots.

2) Vad kommer förtäras under kvällen?

Mattias Sjödin: Kör NFL-Poddden på Hard Rock, så blir nog Beef Fajitas och några kalla Ballast Point Grunions.

Markus Eriksson: Standard för en kväll med Patriots är wings som har en hyfsad kick i sig så man håller sig på topp!

Christina Wretblad: Ikväll blir det mexikansk kyckling med ris och grönsaksröra.

3) Vem bör vi hålla ögonen på ikväll?

Mattias Sjödin: Sanu! Ytterligare två veckor med Brady och hoppas vi får se N’Keal Harry suit up och shine!

Markus Eriksson: Ska bli kul att se om N’Keal är aktiv och får spela. Har sett fram emot honom sen draften, men tyvärr har skadorna hindrat honom. Sen så är det allt kul att se Carson Wentz spela.

Christina Wretblad: TB12. Alltid lika skön energi efter en förlust, inget brukar slå hans fokus.

// Johan Lundahl och Filip Dijak