Det är Thanksgiving-vecka och äntligen är samtliga lag tillbaka från sina Bye-veckor och det är jag väldigt tacksam för eftersom det innebär massor av fotboll att njuta av. Under torsdagen fick vi se Bears, Bills och Saints köra över sina respektive motståndare – skönt att ”America´s Team” återigen togs ner på jorden. Torsdagen blev en härlig aptitretare, och tidigt på söndagen får vi en trevlig förrätt i Ravens – 49ers. Jimmy G mot Lamar Jackson, en trevlig uppladdning på söndagskvällen och bra sätt att döda tid i väntan på huvudrätten – Houston Texans mot vårt kära New England Patriots.

VILKA ÄR HOUSTON TEXANS?
Precis som lagnamnet förtäljer kommer Houston Texans från staden Houston i Texas. Laget grundades 1999 i samband med att NFL expanderade, vilket gör Texans till ligans yngsta lag, och spelade sin första match 2002. Det innebär att Tom Brady hade en superbowl-titel före Houston Texans tagit sin första seger i ligan – sug på den karamellen ett tag! Många äldre supportrar har nog koll på att staden Houston haft NFL-lag innan, i form av Houston Oilers. Houston Oilers flyttade dock till Nashville och blev dagens Titans, vilket gjorde att Houston fick ett helt nytt lag.

Trots sin ringa ålder är Texans en segerrik förening. Totalt har klubben vunnit sin division fem gånger, varav tre gånger de senaste fyra säsongerna och en återkommande kandidat när AFC Playoff picture diskuteras. Laget har dessutom fått ett stort lyft under unge och lovande Quarterbacken Deshaun Watson.

TEMPERATUR PÅ LAGEN
New England Patriots: I New England är det väldigt kallt så här års, tacka då att vi har ett lag som levererar oavsett väder. Senast mot Dallas var det riktigt usla förhållanden för att spela fotboll, men i vanlig ordning så gjorde Patriots en bra match. Försvaret lyckades stänga ner NFL:s bästa offensiv som inte mäktade med mer än 6 ynka poäng. Även om det offensiva spelet inte imponerat hittills har laget gjort det bra hittills och ett knackigt Patriots leder konferensen med 10-1. En positiv känsla inför slutspelet, att vi trots allt kan spela bättre och ändå är 10-1.

Tyvärr har det under veckan spridit sig någon form av magsjuka/virus i spelartruppen vilket gör att Patriots fick flyga ner till Houston med två flygplan – ett för de friska och ett för de sjuka spelarna. Inför nattens match är det fortfarande ovisst vilka spelare som kommer vara tillgängliga och återställda från sjukdomarna. Hade det inte varit för en längre ”injury-report” hade jag nog inte tvekat i en överkörning men nu kommer det nog bli smärtsamt tight!  

Houston Texans: Texans säsong har varit upp och ner och det är svårt att veta vart dem står inför kvällens match. Det är ett lag som utan problem kan smälla upp 30-40 poäng på tavlan om det behövs ena veckan, till att veckan efter inte mäkta med en touchdown ens. Laget kommer närmast från en knapp 20-17 seger mot divisionsrivalen Colts, men blev dessförinnan rejält dittvålade av Baltimore Ravens med 41-7.

Houston har historiskt varit förknippade med en otrolig defensiv linje med Watt och Clowney. Det är numera ett minne blott och försvaret har haft stora problem med att försvara mot passpelet (#25). Offensivt kretsar väldigt mycket på Watson, Hopkins och så klart Fuller. Fuller som haft skadeproblem den här säsongen är ett erkänt vertikalt hot i ligan. Hopkins och Fuller är två hot som drar till sig uppmärksamhet från secondary och hittills öppnat upp ytor för springspelet som funkat väldigt bra den här säsongen (#7).

5 SAKER ATT HÅLLA KOLL PÅ I MATCHEN
Kickerfight – Vem hade trott det att Patriots skulle vara inne på sin 4:e kicker efter tretton veckor fotboll. Gostowski skadade sig, men såg dassig ut redan innan. Nugent höll inte för trycket och Folk är borta den här matchen. Då kallade Bill in Kai Forbath, kickern som inte spelat senaste säsongen men dessförinnan sparkade boll i Vikings. Vi har alltså KAI vs KAI – jag älskar det! Det blir en riktig kickerkamp som åtminstone jag kommer följa. Kommer vår Kai ta chansen och spela till sig ett jobb och vart har vi egentligen Texans Ka’imi Fairbairn som under säsongen redan missat 11 kicks. I och med att jag också tror på en jämn match själv så ska jag följa vilken Kai som orkar hantera pressen och vem som kommer bryta ihop och förmodligen spela sig bort från ligan.

O’Brien vs Belichik –  Bill mot Bill, nattens andra ”namn-möte”. Lärlingen mot mästaren. Bill O’Brien togs in som en offensiv assistent 2007 och var en av flera tränare som gjorde ett bra jobb med en av tidernas bästa anfall i NFL. Bill blev befordrad och jobbade sig upp till OC under 2011 års säsong, innan han sedan tog steget som HC i Penn State i två år och sedan Houston Texans sedan 2014. På fem försök har O’Brien ännu inte lyckats besegra Belichick och frågan är om det är dags nu?

Tom Brady mot världen – Tompa har inte haft den bästa säsongen hittills och i vanlig ordning så höjs kritikernas röster. Samtidigt behöver vi erkänna att han inte haft de bästa förutsättningarna heller. En offensiv linje som inte haft kontinuitet, tunn WR-grupp, ett springspel som verkligen saknar Develin, men trots allt det så rankas passanfallet #8 i ligan. Nu har N’Keal fått en match i kroppen, Meyers ser stark ut, Sanu fått vila en vecka (oklart om han spelar dock), Dorsett på väg tillbaka och härliga Edelman är alltid där. Det börjar sätta sig nu och mot ett tämligen svagt försvar så finns det chans för Tom att revanschera sig och tysta alla hatare där ute. Har ni honom i Fantasy så rekommenderar jag att han startar, 20+ poäng på väg in!

Chase Winovich – Ok, jag erkänner jag är färgad av Amazons ”All or Nothing Michigan Wolverines”. Chase gjorde stort intryck på mig och jag är otroligt glad över att ha honom i New England. En energisk pass-rusher som fått chansen i självklara passituationer. Mot lag som Bills, Cowboys med tungt springspel har han förpassats till bänken, medan mot mer passande lag som Jets och Eagles har han varit inne nästan varannan snap som rookie. Deshaun gillar att hålla i bollen länge, vilket kommer ge Chase tid att nå till honom – och jag känner att det ligger en Strip Sack i luften!

Carlos Hyde vs Patriots springförsvar – Carlos Hyde har flugit under radarn och haft en bra säsong hittills och verkligen lyft Texans springspel. Hyde har ackumulerat 836 yards längs med marken och 4 TD:s och får ytor att jobba med då försvaren ofta har fokus på Watson, Hopkins och Fuller. Statistiken säger att Patriots springsförsvar varit bra i år (#9). Det fina betyget beror nog främst på att lag hamnat så långt efter och behövt jaga ikapp med stora spel via luften. Vi som följt laget varje vecka har däremot med egna ögon sett stora luckor i springförsvaret – inte minst mot Browns och Ravens. Vi får hålla koll på ifall försvaret kan stänga ner Hyde precis som man lyckades stänga ner Elliot förra veckan!

PATRIOTS SWEDEN HÖRNAN
Vi fortsätter givetvis med att stämma av vad medlemmarna i Patriots Sweden känner inför matchen. Själv tror jag på en jämn och poängrik match nere i Houston. Två lag vars offensiv kommer klicka ikväll, av olika anledningar. Matchen slutar 33-27 till Patriots, men vad tror andra medlemmar i Patriots Sweden?

Vad tror du om matchen i natt?
Thomas Henriksson: En tajt batalj som kommer avgöras med hur bra Defence håller koll på Deshaun Watson. Vi vinner med 16-10.  

Alexandra Miller: Trots sjukstuga i laget tror jag på vinst. Trots Deshaun Watsons skills, så har vi Brady och Defence lär ha tänkt på alla kombinationer inför matchen så det kommer gå bra!

Johannes Sjöö: Vinst med 34-17, tror Offensiven får en liten ”bounce back” mot ett av ligans sämsta försvar.

I sann Thanksgiving-anda – vad är du tacksam för?
Thomas Henriksson: Jag är tacksam för att haft förmågonen genom den här gruppen at åka till Boston med nyfunna vänner och se på fotboll och turista runt med likasinnade och självklart att familjer och vänner är friska samt mår bra.

Alexandra Miller: Jag är tacksam för att Patriots Sweden finns, och att vi har Belichik som coach. Sen är jag tacksam för att pumpa-paj och att Thanksgivning Football Traditionen kunde fortsätta här hemma.

Johannes Sjöö: Jag är mest tacksam för att man har fastnat så grymt mycket för denna sport och vårt lag NE Patriots. Innan dess var det mest rundboll och ishockey. Genom denna sport har jag träffat nya underbara vänner som inte håller på samma lag eller inte håller med om så mycket annat än just Patriots.

Vilken spelare har varit ”din gubbe” den här säsongen?
Thomas Henriksson: Kyle Van Noy samt Matthew Slater

Alexandra Miller: Julian Edelman är min go-to-guy!

Johannes Sjöö: Min gubbe i dagens trupp måste vara Hightower, har alltid gillat hur han spelat sedan jag fastnade för sporten runt 2012. Man ser verkligen skillnad i försvaret när han inte är på plan eller när han är, så det är inte konstigt att han kallas för Mr. Februari.

GoPats! // Filip Dijak & Johan Lundahl

Lämna ett svar