FÖRUTSÄTTNINGAR

“Vi är inte 2-10, vi är 10-2” proklamerade Tom Brady tydligt under veckan. Han är frustrerad men fullt fokuserad. Han har varit med förr. Förlusten mot Texans på Sunday Prime Time sved såklart och kan få ett överhängande eftermäle i jakten på SB och framförallt via en Home Field Advantage. Samtidigt följer även denna säsongen ett mönster som tycks vara återkommande. Patriots lyckas vinna de flesta matcherna, utan att imponera, men tuffa bortamatcher är och förblir i en speciell riskzon, och med tydliga problem mot rörliga QB:s så njuter i hela världen av att se Patriots förlora. Lagets prestationer devalveras och helt plötsligt släpper en del press och allt klickar i allt fler avgörande moment. Ravens är nu konstaterat laget att slå i AFC och Thanksgivning är förbi. En rejäl sjukdomsvecka är avbockad och Patriots får återse Foxboroughs vänliga omgivningar. Man ges en ytterst inspirerande uppgift i att klå fjolårets MVP i QB Patrick Mahomes och samtidigt försöka avstyra skickliga HC Andy Reid, som bör vara en av Bill Belichicks närmast jagande medtävlande om titeln som ligans skarpaste fotbollssinne. Ett lag som ska gå långt ska älska den här uppgiften och trots hans inte alltid så upplyftande svar på presskonferenserna, så kan ni räkna med att alla på Patriots laguppställning täljer blod ur sten för möjligheten att prestera under Belichick. Och med Bills blåslampa i häcken så finns där bara en enda sak ikväll. Vinst. Chiefs kommer till Massachusetts med ett 8-4 record, varav tre av torskarna överraskande skett på svåra Arrowhead Stadium. Enda bortaförlusten var i Mahomes comeback efter två matchers skadefrånvaro, och kom på ett matchavgörande FG mot Titans i slutsekunderna. Årets Chiefsupplaga är absolut en titelutmanare, men utöver segern mot Ravens Vecka 3, så har man inte gjort något riktigt statement. En storseger senast påvisar dock att formen är i antågande, så varför inte befästa spekulationerna med en revansch från fjolårets AFC Championshipmatch?

4 MATCHER I MATCHEN

Chiefs QB mot Patriots Secondary
Mahomes andra riktiga säsong har understrukit att han inte är något one-hit-wonder. Han snittar hittills 2 TD per match och har enbart gett bort 2 INT:s. Även om han näst intill vansinninga produktion från ifjol dämpats (50/12 på 16 matcher) så går det inte nog uppskatta känslan att ha en offensiv spelledare som inte tar förhastade beslut. Med en QB-Rating på 107.7 och ett par inkörda to-go-guys i sin offensiva närhet så kommer en stor del av den här matchen koka ner till duellen mellan Mahomes speluppfattning, rapphet, timing och precision och en på andra sidan stående Patriots secondary som hittills gör en outstanding säsong. Patriots har en rejält utmaningi att se till att de stora spelen, som bl.a. satt Chiefs som tredje i ligan vad gäller Passing Yards, inte uppstår. Kanske än viktigare, utifrån en tillbakablick på säsongens två förluster; va med på tårna från början. Chiefs är bäst i ligan vad gäller producerade under första halvlek, och med handen på hjärtat så tycks inte Patriots besitta en såpass samspelt offensiv att man kan vända monumentala underlägen. Mahomes kommer leta efter WR Tyreek Hill och WR Sammy Watkins i djupet, och en tidig framgång här kommer vara en slag mot hela Patriots matchplan. Speciellt den förstnämda av dessa herrar är löjligt snabb och får inte ges minst utrymme att hiva in bollen, för är bollen väl inne i handen oantastad, så är sexpoängaren inte långt borta. CB Stephon Gilmore kommer behöva prestera starkt på nytt, förmodligen mot Watkins. Ytterst intressant huruvida de andra i bakplansmanskapet tar sig an Hill och icke oävna WR DeMarcus Robinson. Kan de få hjälp av en god pass rush där Mahomes tvingas till utmanande luftpastejer, så har man tydligt visat att man behärskar att knycka dem. FS #32 Devin McCourty leder på fem insnärjda. Ikväll hoppas vi att någon annan ämnar att gå om.

Patriots WR mot Chiefs Secondary
Den blåröda offensiven räckte inte till mot ett Texans som hittade sprickor i ett tidigare solitt försvar. Ändå fick Patriots avsluta trevligt och WR #11 Julian Edelman visade än en gång att han är en mycket pålitlig ångvält för Patriots i trängda lägen. Det gäller dock att omgivningen runt om honom ger honom förutsättningar att sticka ut. Double Coverage är svårt för vilken mottagare som helst, men om inte motståndaren behöver redistribuera fler man i pass rushen, så blir inte övriga offensiva bollfångare gagnade av dubblingen. WR #14 Mohammed Sanu har varit Questionable under veckan, men kommer förmodligen lira trots skavanker. Edelman och Sanu behöver förmodligen ha varsin produktiv dag, då gänget där bakom med WR #13 Phillip Dorsett, WR #15 N’Keal Harry och WR #16 Jakobi Meyers fortfarande inte imponerat i den grad att den tunga bördan kan placeras på dem. Dock har de glimtvis visat upp förmågan och med Edelman och Sanu som draglok kommer de kunna få chansen att göra skillnad. Chiefs secondary, har dock tagit sig rejält i kragen i år och placerar sig på en uppåtgående 16:e plats på uppgivna passningsyards. Ifjol var man dödssist och då räckte det nästan hela vägen till Super Bowl. Hela försvaret har producerat fullt godkända 12 INT:s och tuffingen SS Tyrann Matthieu och smält bra in återbyggnaden. Patriots har fortsatt stora problem med produktionen nära endzone, och förmodligen är 3DRB #28 James White framgång knuten till huruvida yards utfaller i poäng. Timingen mellan Brady och hans mottagare har stundtals varit förvånansvärt avig, och ikväll behöver denna defekt verkligen filas bort.

Chiefs TE mot Patriots LB/SS
En av anledningarna tillatt Patriots lyckades bemästra det favorittippade Chiefs på bortaplan i AFC Championshipmatchen i fjol var att man lyckades hålla Chiefs grymma TE Travis Kelce i schack. Hans storlek och händer har gjort honom till Gronkowski:s arvtagare som NFL:s tyngsta och mest svårhanterade block- och mottagarhybrid. Hittills har han bordlagt 923 yards och 4 TD i år och hans absoluta närvaro gör att Patriots defensiv måste anpassas mer än vanligt till den sortens screens och korta spel som kan lösa ut en QB under framryckande framstormning. I fjolårssemin fick Gilmore en överraskande stor roll i nedstängningen av jättepjäsen och självfallet kommer Reids stab ha gjort en rejäl genomlysning i huruvida man kan utnyttja det faktum att Patriots kanske undvarar sin främsta defensiva igel mot honom. Om Belichick däremot inte sjösätter Gilmore för en Kelceblockad så kommer man vara beronde av att SS, Nickel eller en den mest anpassade LB:n gör en jättematch och täcker altenativt hindrar Kelce från att ta yards efter mottagning. ILB #54 Dont’a Hightower behöver vi bättre i jakten på sprintande QB och genomträngande RB:s.

Patriots Run Defense mot Chiefs RB
Texansförlusten skall inte tillskrivas en misslyckad defensiv insats mot deras springsspel. Till skillnad från Ravensförlusten så fick man generellt stopp på deras markbundna attacker och detta behöver vara det fortsatta läget. Chiefs har inte alls fått igång sitt springsspel och letar fortfarande efter flytet. 24:e plats och ett matchsnitt på 94,5 yards är i minsta laget om man ämnar att ge sin QB ett utrymme att använda samtliga optioner och därtill även boosta genom att ge korta 3rd downs. Man har dock producerat 11 st försök på 20+ yards (vilket ytterligare påvisar att det överlag går trögt och i små chuck) RB LeSean McCoy är välrenommerad men 410 yards hittills i år är inget superimponerande. Hans parhästar RB Damien Williams och RB Darrell Williams går också trögt (där totalen definitivt hjälps upp av en 91-yards löpning mot Vikings). Patriots förstanivå mot löpet med DE #93 Lawrence Guy, DT #71 Danny Shelton och DE #55 John Simon kommer än en gång inte få de stora rubrikerna, men deras uppåtgående kurva är mycket behövlig för att tvinga Mahomes att utmana Patriots stabila secondary. Även rotationsspelarna där bakom behöver hålla ut. Ett ensidigare Chiefs blir ett mer lätthanterligt Chiefs.

TIPSET

Ikväll måste nog ändå ses som en riktigt vattendelare. Jag tror vi står på rätt sida om den. McDaniels kommer ha nått spännande trick play i rockärmen som eldar upp en glödande offensiv. Jag tror att TE Benjamin Watson kommer upp i en viktig hjälteroll och blir en oväntad överraskning, när Edelman och Sanu tvingas slita i numerära underlägen. 26-24 Patriots efter att återsignade K Nick Folk dunkar in matchavgörandet med 3 minuter kvar och ILB #52 Elandon Roberts plockar upp en fumble från Mahomes i deras sista anfall. TD:s från White, Michel och Dorsett.

MEDLEMSHÖRNAN

Slutresultat i matchen?
Kristoffer Åkerblom: Jag tror det blir en defensiv match även om Chiefs har ett galet anfall så är vårat D riktigt bra! 21-17 till Patriots!
Jerry Claesson: 27 – 20 till Pats
Henrik Lundin: 27-24 Pats, avgör i slutet med ett FG.

Vem bör vi hålla ögonen på ikväll?
Kristoffer Åkerblom: Hardman kommer vara viktig att stoppa och White tror jag kommer igång på riktigt!
Jerry Claesson: Hill och Kelce
Henrik Lundin: Tror Edelman kliver fram idag. Tycker ofta han är grym i stora matcher.

Vem är din gubbe än så länge den här säsongen?
Kristoffer Åkerblom: Min gubbe för säsongen är inte en spelare utan Bill. Att vara 10-2 med skador och tappade spelare är hans förtjänst. Men Gilmore har (som vanligt) varit grym!
Jerry Claesson: Jag skulle då säga Van Noy.
Henrik Lundin: Måste ändå säga Gilmore! Han har vart helt suverän och är helt klart värt sin lönecheck han får.

// Johan Lundahl och Filip Dijak