FÖRUTSÄTTNINGAR
Tredje förlusten för säsongen inkasserades samtidigt som Baltimore vann. Vägen till Super Bowl 54 går med största sannolikhet genom Maryland, men alla vägar är fortfarande genomkomliga. Frågan är ifall det blir en omväg runt Wild Card Weekend för första gången sedan 2003. Om man läser föregående mening i långsam takt, så inser man hur oerhört priviligerade New England Patriots fanbase varit under 2000-talet. Men framstående resultat kreerar höga förväntningar. Blir detta en belastning eller en motivator? Vi kan skönja viss frustration som kan härledas till det förstnämnda men nog fasen är det spelarna som sätter de högsta kraven på sig själva. Jag tror närhistorien enbart skjuter Patriots i positiv riktning. Nuet skall besegras, med tydlig understrykning på att detta är görbart i New England. Hemmaförlusten mot Chiefs satte återigen fokus på Patriots 2019:s betydande brister, men utifrån ett rationellt synsätt så fanns där en hel del att ta med sig. Nu gäller det att snabbt ta avstamp från det goda, och göra tre disciplinerade och effektiva insatser för att ro hem andraseeden, före flåsande Chiefs. Det börjar med en seger mot ett 1-12-segerfattigt Cincinatti Bengals i Ohio. Bengals haft har haft en genomgående bedrövlig säsong, men såg en ljusglimt i det kompakta mörkret när man kunde klå Jets för två veckor sedan. Bakom offensiven var QB Andy Dalton tillbaka. Den förbjudna frågan uppstår dock såklart; vill verkligen Bengals vinna och eventuellt vaska ett uppkommande förstaval i draften? Man tog och torskade mot Browns förra veckan för säkerhets skull.

4 MATCHER-I-MATCHEN

1) Patriots WR mot Bengals Secondary
Patriots får inte offensiven att fungera på ett fullgott sätt. Det har varit omtumlande omsättningskarusell på WR-sidan där roostern flukturerat rejält från start till nuläget. WR #11 Julian Edelman drar ett oerhört tungt lass och får en extra markering att hantera nu när han ses som det primära hotet istället för Rob Gronkowski. Ändå lyckas han göra sig fri på ett mer än godkänt vis. Där finns dock både en och två nivåer med vad gäller Edelmans hand-öga-koordinering just nu. Men hans kollegor måste börja slå sina försvarare. WR #13 Phillip Dorsett inledde säsongen lovande men har inte lyckats konvertera när spelschemat bjudit på tuffare motstånd. Han tog 0 yards senast, men utifrån det resonemanget så kan idag bli en bra omstart. WR #15 N’Keal Harry blev rånad på sin första TD senast p.g.a. ett praktiskt kryphål i regelverket. Hans storlek och styrka är en dimension som behövs fyllas, och den match Brady kan hitta ett flow med årets förstaval så kommer Patriots på nytt se mer komplett ut. Ingen ur säsongens TD-uppsättning är i närheten att ge Brady den utvägen som en hybrid block/bollfångare kan ge. Bengals secondary har inte varit lagets mest falerande del i sin avgrundsdjupa resultatsprestation. Man ligger och guppar på en 19:e plats med 242,8 uppgivna yards per match genom luften. Frontman hittills i år har S Jessie Bates III varit med sina 3 INT:s, men mer behövs utifrån att Cinci ligger på -11 i Turnover Ratio. Dock ska man påpeka att Bengals Defense faktiskt bara släppt 16 TD (Patriots 9) vilket kan bli bitigt för Patriots rent ut sagt usla Red Zone-effektivitet (48,08, 27:e plats).

2) Bengals Pass Rush mot Patriots O-Line
Bengals har över hela defensiva enheten bara 21 sacks, vilket i förhand känns i minsta laget om man ska hålla QB Tom Brady i schack. Man har en rutinerad duo därfram med DT Geno Atkins och DE Carlos Dunlap, som såklart kan dra nytta av att Patriots O-line har uppenbara problem med timing och samarbete mot kraftfulla och reaktionssnabba enheter. För att ge sin acceptabla Secondary ytterligare möjligheter till block och matchomvändande INT:s så behöver Bengals hitta Patriots svaga punkter och utnyttja dem till fullo. På C-positionen är C #75 Ted Karras tillbaka istället för C/G #66 James Ferentz som fått backa upp de senaste två veckorna. Karras har inte varit klockren i sina åttagande, framförallt inte i samstäminghet med G #62 Joe Thuney och G #69 Shaq Mason, som ser ut att tråna efter långtidsskadade C Dave Andrews. På vänsterflanken gör T #76 Isiah Wynn sin fjärde match efter skadan och hans intåg i ligan har inte heller detta varit fjärilsbestruket. Kan bli en spännande bjässefight mellan Wynn och Bengals DE Sam Hubbard på Bradys blindside.

3) Patriots RB mot Bengals Run Defense
En matchup mellan två rätt så dysfunktionella enheter. Om Patriots passpel hackar så är springsspelet inte ens i växel. RB #26 Sony Michel är tämligen ur slag och lyckas inte finna några luckrativa luckor att kapitalisera på. Hans kvicka riktningsförändringar från fjolåret känns som bortblåsta och frågan är vilket tillvägagångssätt som OC Josh McDaniels och hans underhuggande stab väljer att gå. Involvera Michel mer som en tandem med 3rd Down RB #28 James White eller helrenovera blockscheman för O-Line och TE vid springuppgifter. Patriots springsspel har varit en icke-faktorer i fler av BB:s säsonger, men i år är ljuspunkterna väldigt få. Man saknar en rejäl mörsare som kan ta de tunga yardsen på 1st down och således öpnna upp för ett finurligare spel på 2nd och 3rd. Det funkade inte senast mot ett 31:a rankat Chiefs, men av en händelse så får dem chansen mot ligans sämsta Run Defense, som snittsläpper 156,7 yards per match. Även om Patriots såklart kan överleva kvällens batalj utan ett superspringsspel, så känns det nånstans som Nu eller Aldrig för 2019 års upplaga. Bengals spelar oftast med fyra gubbar i första ledet, vilket kan ge fina öppningar om Patriots blockeringsspel orkar stå emot den initiala vågen.

4) Bengals RB mot Patriots Front-7
RB Joe Mixon är en av huvudpersonerna i en potentiell Bengalsvinst. Tredjeårsspelaren har dragit en tuff arbetsbörda utifrån Bengals QB-problem samt avsaknaden av skadade WR A.J. Green. Senast mot Browns tryckte han är sig magnifika 186 yards och har ett rykte om sig att vara kvick i sidled, läsa spelet bra och därtill svårstoppad då han är bland ligans bästa RB vad gäller att bryta tacklingar från anstormande motståndare. Därtill har han 29 bollfångster och 230 yards genom luften. Han backas upp av rutinerade Bengalstrogna RB Giovani Bernard, som dock inte fått TD:a i år. Mixon behöver hitta en vinnande väg genom en tillbakastudsande Patriots Run Defense som trots förlusterna mot Texans och Chiefs varit vassa och verkligen inte kan lastas för resultet. DT #71 Danny Shelton, DE #55 John Simon och DE #93 Lawrence Guy, m.fl. i rotationssystemet har satt sina motståndare i skyttegravarna under press (20 sacks hittills så Bengals O-Line bör vara förvarnade.

TIPSET
Nu är alla övriga AFC-divisionsledare förlorade mot så det måste ta stopp här, och det tror jag absolut det gör. Inte med en rungande övertygelse, men en match som så sakteliga tippar över till vår fördel. Bengals håller oss jämnt i i drygt 40 minuter varpå vi andas lite morgonluft och drar ifrån. Seger 34-14 efter att Brady sneakat in en, Bolden plockar in en genom luften, Harry får sin första godkända TD och att White visar att vårt Red Zone-spel är en fundamental nyckel till seger. Idag och framöver.

MEDLEMSHÖRNAN

Slutresultat i matchen?
Fredrik Sjögren: 21-13
Jocke Axelsson: NE-CIN 30-13. 4 TD för Pats, tre från TB12.
Shawn Cordeiro: Jag tror Patriots offensiv kommer igång på riktigt nu. Vi har varit nära i många matcher sista tiden att bryta loss men nu är det dags. Vårt försvar jobbar som tidigare, dominant! Patriots 34 Bengals 10

Vem bör vi hålla ögonen på ikväll?
Fredrik Sjögren: Ska bli intressant att se om Michel kan göra en bra match. Vi behöver få igång springspelet för att vara farliga inför slutspelet och då är han ett viktigt vapen.
Jocke Axelsson: Tror Bengals prioriterar springspel så Mixon blir den naturliga spelaren att kika på.
Shawn Cordeiro: Våra RBs. Burkhead sparas för att hålla sig frisk till slutspelet men kommer fram och tar ledning i denna match. Michel bryter 100 yards. WR Meyers får mer mål från TB12 och kommer att lyckas då Jules är double covered.

Vem är din gubbe än så länge den här säsongen?
Fredrik Sjögren: Har alltid gillat Edelman och hans jävlar-anamma-inställning. Som vår enda riktigt pålitliga reciever har han varit och kommer att bli superviktig.
Jocke Axelsson: Edelman #JE11. I D är Collins #58 en sensation
Shawn Cordeiro: Självklart är det Julian Edelman. Man of Steele! Squirrel!!! Finns en anledning att han få double coverage som slot-WR. Han har inte världens bästa händer men är snabb som satan. Han ger 100% alltid och ger ALDRIG upp!!!

// Johan Lundahl och Filip Dijak