Julledigheten är här och för många innebär det tid till att umgås med familjen och ha det gött! I allt det här så blir det givetvis mycket ståhej med allt som behöver fixas inför julen och resor – men ta det gärna lugnt den här först helgen. För nu är det slut med torsdagsmatcher i NFL. De återstående två veckorna kommer vi bjudas på såväl lördags- som söndagsunderhållning och lördag kväll är det dags för vårt kära Patriots att ta sig an Buffalo Bills i slaget om AFC East, men även för bra positionering i slutspelet.

GRUNDLÄGGANDE OM BUFFALO BILLS

Buffalo Bills är egentligen det enda laget i NFL som spelar i New York, då såväl Giants som Jets har sin hemmaplan i New Jersey. Bills har varit med sedan AFL-tiden men har trots det inte vunnit en Superbowl-titel än. Det gör att Bills är ett av tolv lag som ännu inte lyckats med den bedriften. Däremot har Bills tagits sig till den sista matchen fyra gånger totalt och detta var under ledning av QB Jim Kelly. Då gick Bills till fyra raka Superbowl mellan 1991-1994, men förlorade samtliga finaler. I den första finalen var laget närmast att bärga trofén, men efter missad FG i slutskedet av matchen så förlorade man mot Giants med 20-19. Och ända sen dess har misären för laget fortsatt. Ytterligare tre svidande Superbowl-förluster följt av två decennier av Patriots-dominans i divisionen.
Trots det har supportrarna följt med och stöttat laget. Bills-maffia får väl ändå ses som en av de absolut härligaste supportrarna i NFL och bjuder alltid på sig själva. Även om det oftast kan urarta under tailgatingen och sexleksaker kastas in under matcherna, så har de även haft fina stunder – som när de tackade Dalton för deras första slutspelsplats på nästa 20 år genom att stora donationer till hans Foundation. Så är det några supportrar jag unnar en slutspelsplats så är det Bills. Med det sagt så hoppas jag att vi får chansen att slå ut dem senare i januari.

PLAYOFF PICTURE

När vi ändå är inne och pratar slutspel så kan vi göra ett stopp och uppdatera oss på vilket slutspelsimplikationer den här matchen har. För tillfället är vi #2 och Bills #5. Rent krasst så kommer det vara svårt för oss att komma förbi Ravens så för egen del är det viktigt att åtminstone säkra upp en hemmamatch. Så hur gör vi det?
• Vi säkrar #2 seed genom att slå Bills samtidigt som Chiefs förlorar mot Bears.
• Förlorar vi mot Bills och Chiefs slår Bears, så kommer vi tappa #2 seeden till Chiefs, men fortfarande vara före Bills på samma record och därmed inneha #3 seed.
Det är lite kort om vad som står på spel – men vinner vi våra två återstående matcher så kommer vi behålla #2 seed och med största sannolikhet få spela mot Chiefs eller Texans hemma på Gillette Stadium i januari. Men mer om slutspelet i nästa införsnack!

TEMPERATUR PÅ LAGEN

New England Patriots: Vi kommer från en tuffare period och vad som hittills varit en väldigt svag december-månad. Det är nu vi brukar växla upp och göra sig redo för att gå långt i slutspelet men istället har vi blivit rejält överkörda av Texans och därefter en tämligen svag insats mot Chiefs som lämnade flera av oss undrandes om anfallet över huvud taget är av slutspelsmaterial. Förhoppningarna för egen del var att ett svagt Bengals skulle bli vändpunkten men Brady kunde inte göra mycket när Edelman dels var skadad dels tight markerad.

Istället får vi vända hoppet till ett fungerande försvar där Gilmore vuxit fram som en av de kandidater som slåss och DPOY. Han har varit helt outstanding och det känns tryggt att försvaret har en spelare, likt Revis förr, som bara kan stänga ner det största passhotet hos motståndaren. Patriots osar väldigt mycket Denver Broncos när de gick hela vägen med Payton. En åldrande QB, vars uppgift är att inte göra några misstag – med ett försvar som kan avgöra matcher på egen hand. Det är nog exakt det vi får se ikväll mot Bills och förhoppningsvis hela vägen in i februari.

Buffalo Bills: Har gått väldigt starkt de senaste fem matcherna med ett 4-1 record. Där enda förlusten kom mot, för tillfället, ostoppbara Ravens – där Bills ändå stod upp väldigt bra och förlorade med 24-17. Laget kommer senast från en ganska betryggande 17-10 seger mot Steelers där försvaret i vanlig ordning såg till att Bills vann matchen, vilket också varit Bills melodi den här säsongen. Anfallet med Josh Allen, Devin Singeltary och John Brown har förvisso klickat stundtals men överlag har det inte sett så bra ut. Vi minns alla senaste matchen lagen emellan när Allen levererade imponerade 3 INT och 1 Fumble.
Nej, det har varit försvaret som gjort att Bills idag är 10-4 och har chans att knipa AFC East för första gången sen 1995. Det finns egentligen inga klara svagheter i Bills försvar, utan dem är starka rakt igenom och det är framförallt pass-försvaret som tillhör en av ligans absolut bästa. Bills tillåter bara 190 passing yards per match och är otroligt duktiga på att få ner QB i marken. Detta tack vare flera skickliga spelare som stått ut den här säsongen Tre´Davious White (CB), Tremaine Edmunds (MLB), Jordan Poyer (S) och Jordan Phillips (DT).

SAKER ATT HÅLLA KOLL PÅ I MATCHEN

Gilmore vs Brown – Gilmore har varit totalt outstanding den här säsongen och det är väl få QB som kommer våga kasta bollen mot hans riktning. Han ställs nu mot John Brown som sprängde 1000-yard gränsen i förra matchen och varit Josh Allens go-to-guy.

Josh Allen – I vanlig ordning, med Lamar som undantag, så brukar det andra året som QB ofta vara lite sämre än det första. Det gäller även Josh som framförallt i början på säsongen gjorde väldigt mycket misstag och kastade bort bollen för många gånger. Han har förvisso skärpt sig och är trots sin storlek ett hot i springspelet med sina 9 TD hittills i år. Han ställs nu mot en av NFL:s bästa passförsvar och det är inte där han ska försöka hävda sig – för då finns det en risk att det blir som senast med 3 INT. Nej, om Josh kan hitta sin inre Cam Newton eller Big Ben och röra på benen mot ett väldigt svagt springförsvar så kommer han kunna hålla liv i den här matchen hela vägen. Frågan är om han kan behålla sitt lugn eller om han kommer vilja bomba iväg 60-yards passar till Gilmore och grabbarna.

Patriots WR – Satan vad det har sett dåligt ut. Vet inte längre om det är Brady som är dålig eller om det är WR som inte kan springa sig fria. När Edelman varit hårt markerad och på senaste tiden dragits med skador så har väl ingen riktigt tagit chansen. Sanu har inte gett den boosten som åtminstone jag hade hoppats när vi trejdade till oss honom, och N’Keal har inte varit så tongivande som jag hade hoppats – även om han varit ett hot i endzone. Den som imponerat mest på mig har varit Jakobi Meyers. Även där har det dock varit väldigt mycket upp och ner och han kan försvinna ur matcher långa stunder. Det är dags nu. Next man up! Ta för er, bygg upp förtroende så tror jag att det här kan bli riktigt bra i januari.

Devin Singletary – Den ständiga punkten den här säsongen i inför-snacken har varit motståndarnas RB. Visst enligt statistiken är vi ändå rankade #7, men ska sanningen fram så beror det främst på att våra motståndare inledningsvis på säsongen hamnade i så stora underlägen att de övergav springspelet. Det välkända ”eye-test” säger annat. Senast såg vi hur Mixon hade lekstuga och innan honom gjorde Chubb och Lamar precis vad de ville. Singletary har fått dela på speltiden med veteranen Frank Gore, men nu börjar det bli dags att ta över rollen och leda laget. En bra spelare som egentligen kan spela varje down och mot ett tämligen svagt springförsvar finns det tyvärr en risk att han kommer han själv kommer ha det väldigt trevligt ikväll. Fantasytips!

Springspel – Vad har Dolphins, Jets, Bears och Patriots gemensamt? Tillsammans har vi ligans sämsta springspel med lägst yards per försök. Springspelet har varit ett problem under hela säsongen, en del förklaras nog med de skador som vi åkt på under säsongen. Blickar vi tillbaka till förra året så såg springspelet svajigt ut då också förrän vi på slutet av säsongen etablerade riktig Power-fotboll och tuggade sönder våra motståndare. Nu kommer spelarna tillbaka från skada en efter en och har fått mer tid att spela ihop sig och jag har en svag förhoppning om att det äntligen ska stämma. Vi måste hjälpa Brady och bästa sättet är med ett effektivt springspel. Det är dags. Vakna nu. Sony Michel borde vara frustrerad över förra matchen. Jag hoppas finner sin inre Forrest Gump och bara kör. HELA VÄGEN IN I KAKLET. På tal om Brady – är det bara jag som känner doften av en QB-sneak TD?

TIPSET

Jag själv (Filip Dijak) tror det blir en väldigt jämn match. Tycker Bills är ett väldigt starkt lag, men har svårt att se dem sätta upp mer än 13 poäng på Gillette, framförallt när jag jämför deras offensiv mot vår defensiv. 17-13 till Patriots. Det bör dock även noteras att jag skrivit inför-snack två gånger den här säsongen. Inför Baltimore och Texans – båda gångerna slutade det med förlust för oss. Jag hoppas jag kan bryta den förbannelsen idag, annars lägger jag ner med det här.

Hmm.. Är vi redo? Ja. Jag (Johan Lundahl) tror det. Men det kommer bli snålt. Oerhört intressant vilken hänsyn Patriots tar till Bills olika defensiva uppställningar. Kan man läsa sönder deras intentioner och klicka in ett par goa play-actions? Jag tror Brady leder laget till en malande seger, som definieras av ett övertag i bollinnehav och gott om 1st downs. Långsamma anfall och minimering av långa spel. 24-16 Patriots, Bolden, Harry och White på TD. Ny INT från secondary, Harmon.

MEDLEMSHÖRNAN

1) Vilken spelare/position/lagdel har mest kvar att bevisa inför slutspelet?
Johan Olofsson: Tror att den/dom som behöver kliva fram är N’keal Harry och Mohamed Sanu. Dom måste visa att dom förtjänar Bradys tillit.
Pedram Nikravan: O-Line
Henrik Lundin: Brady och offensiven. Visst har många vapen saknats, men den store har varit bland de sämre QBs i ligan i samtliga relevanta statistiska kategorier. Hittills har defensiven burit laget till framgång, det kan man inte utgå ifrån.

2) Vilka lag anser du i dagsläget övermäktiga Patriots i ett slutspel?
Johan Olofsson: Ärligt talat ser jag inget lag som är övermäktigt. Men tuffast känns såklart Ravens och i viss mån 49ers. Överlag så tror jag att om man får till pass game och i viss mån även run game så kan vi slå alla lag.
Pedram Nikravan: Ravens
Henrik Lundin: Ravens är bäst i NFL just nu, kan inte se hur något lag ska stoppa deras scheme och Lamar Jackson. Patriots har redan blivit utspelade en gång, och när vägen dessutom ser ut att gå på bortaplan ser det mörkt ut. Chiefs är också ett lag som är kapabla att ta ner Patriots.

3) Hur kommer Bills-matchen gestalta sig och vad slutar den?
Johan Olofsson: Tror den kan börja segt men tror patriots drar ifrån strax före halvtid eller i början av tredje quartern
Pedram Nikravan: Vet inte men vi vinner med 2-3 TDS
Henrik Lundin: Jag tror det kommer uppstå problem mot Bills vassa defense som är opportunistiska och extremt svårslagna genom luften, vilket varit det stora problemet för offensiven i år. Josh Allen har växt till en habil NFL QB, och kan hota både genom luften och på marken. Lär vara en relativt defensiv match med mycket springspel och dump offs till Edelman/White, och kommer krävas en bra prestation för att segra. Tror på knapp seger 20-17 Pats

// Filip Dijak och Johan Lundahl