FÖRUTSÄTTNINGAR:
Sista grundseriematchen avslutar kalenderåret 2019. Ett år som kommer kommas ihåg med värme för dess bringande av den sjätte SB-titeln och kvitterande av Steelers majestät i trofétoppen. Hur ett sådant år bör hedras tror jag inte det finns några tvivel gällande. En avslutande seger med flera frågetecken som rätas ut och ger ny energi och perspektiv inför det kommande slutspelet. Förutsättningarna är relativt enkla. Ytterligare en hemmaseger sveper AFC East totalt för första gången sedan 2012 och tredje gången under Belichick/Brady-eran. Därtill plockar man en alltid önskvärd seed och håller i sviten att inte spela på Wild Card Weekend (som man inte gjort under BB/TB). Vid en överraskande förlust så får man hoppas att inte Chiefs lyckas besegra Chargers i deras AFC West-kamp. Chargers är väl inte chanslösa, men Chiefs bör inte ha några problem med att segra hemma på Arrowhead mot ett avsågat L.A.

Miami inledde säsongen bedrövligt, inte minst genom den tämligen pinsamma 0-43 förlusten mot Patriots vecka 2. Men efter sin lediga vecka (Vecka 5 för deras del) så tog spelet fart så sakta och vecka 9 kom första segern mot Jets. Därefter har man även luggat Colts, Eagles och ett Bengals, där man stod för en minst sagt imponerande comeback som kunde slutföras på övertid. Den tilltänkta framtids-QB:n Josh Rosen har efter sin flytt från Arizona verkligen inte rosat marknaden och istället är journeyman-with-a-beard QB Ryan Fitzpatrick tagit förstarollen bakom centern. HC Brian Flores hade såklart gärna påvisat för sin förra hemmapublik att han utvecklar sig så sakteliga och på sikt hoppas rubba maktbalansen i divisonen.

4 MATCHER-I-MATCHEN:
1) Dolphins Front-7 mot Patriots O-line: Det här är en match-i-matchen som bara skriker fördel Patriots. Det är många saker som varit totalt usla i det här årets upplaga av Miami Dolphins, men deras Front 7 är nog det absolut sämsta. Dem har haft det så otroligt svårt att nå motståndarlagets QB – låter som en dröm för vår egna QB Tom Brady att höra. Blott 22 sacks har man mäktat med och ligger tvärsist i den rankingen. Samtidigt som man inte når fram till motståndarnas QB har Miamis Front 7 för den delen inte lyckats stoppa något springspel heller. De har under säsongen snittat 135 rushung yards per match, vilket innebär att man tillhör de fem sämsta springförsvaren i ligan. Samtidigt ställs man mot en offensiv linje och springspel som under säsongen varit ett stort frågetecken. Dels har det berott på skador men även när den offensiva linjen varit hel så har det inte sätt lika bra ut som tidigare år. Nu får Patriots en riktig chans att komma i form och bygga lite självförtroende – och med tanke på att vi vill ha Tom Brady hel inför slutspelet så kommer McDaniels med stor sannolikhet mata Michel.

2) Patriots WR mot Dolphins Secondary: Äntligen så fick Tom Brady igång en konsekvent leverans till flera olika recievers och på ett flertal olika sorters spel, rutter och situationer. Bills-matchen underströks av flera förstå-sig-påare under veckan som Patriots bästa match under säsongen, och framförallt framhölls offensivens jämna leverans. Patriots trasiga springsspel såg ljus i tunneln vilket fick Bills tunga defensiva enhet att justera om, och detta ledde i sin tur att andra delar av den offensiva spelboken blev mer användbara. Julian Edelman har kämpat i uppförsbacke mot bl.a. revbensskadan han ådrog sig i mitten av säsongen, men inga skavanker lär hålla honom utanför laget ikväll. Men vid en poängmässig utskåpning så hoppas vi innerligt att Belichick värderar huruvida Edelman faktiskt måste tugga tunga downs. För Patriots känns det extra viktigt att #14 Mohammed Sanu och WR #15 N’Keal Harry blir totalintegrerade i McDaniels offensiva intentioner. Den förstnämnda har ännu inte fått ut sin fulla potential som slot-reciever, medan Harrys WR/TE-hybrid-roll ännu är under utveckling. Om Patriots får fart på dessa så blir man oerhört farliga, oavsett lag på andra planhalvan. En vars säsong inte växlat ut som flera av oss hoppades på för två månaders sedan är #13 WR Philip Dorsett. Hans pålitlighet som tredje/fjärde-alternativ i djupet behöver cementeras. Idag får han en ny chans mot ett Dolphins som rankas 28:e genom luften med 265,4 yards per match, där man gett bort hela 65 spel på +20 yards (dock bara 5 på +40 vilket är i paritet med Patrios Secondary). Dolphins sitter på ett relativt orutinerad sista tredjedel i defensiven, “ledda” av Patriots gamla reserv CB Eric Rowe. Således är chansen god att Patriots WR-uppsättning kan försöka slå CB Nik Needham och CB Jomal Wiltz. Det här ska ett titelutmanande offense lösa.

3) Dolphins QB mot Patriots Secondary: Ryan Fitzpatrick är en lurig spelare. Aldrig varit känd som tillräckligt bra för att vara en ryggrad i ett framgångsrikt lag, men ändå en av ligans mer pålitliga quickfix-alternativ. Inte konstigt att Dolphins tog chansen, och det har i ärlighetens namn inte varit han som satt Miami i en tröstlös situation under hela säsongen. Han har tidigare både levererat bra och dåligt mot Patriots så det är svårt att sia om vad som kommer från denna gunslinger denna kväll. Han har acceptabla scramble-egenskaper, men är vassast med gott om tid i fickan. Kraften finns i armen även om precisionen varierar något, vilket kan tala för att Patriots ligaledande bakplan får ytterligare chanser att snygga till sin INT-statistik. Hela Patriots ligger +23 (Dolphins -12) och en torsk för firrarna i denna match-i-matchen kan inte annat än att tippa spelplanen tungt mot en Patriots-seger. Fitzpatrick behöver exekvera med exakthet och hans timing med sina WR måste vara i toppklass. Han kommer förmodligen anförtro WR Devante Parker med en hel del bollar. Parker gör sin överlägset bästa säsong (hänger väl ihop med honom som primäralternativ) med 1065 yards och 9 TD därtill och har lite revansch från vecka 2 då han blev nollad. Räkna med högoktanig kamp mot CB #24 Stephon Gilmore som i år i stort har ätit WR:s som Parker till frukost. Fitzpatricks andra stora alternativ har under säsongens utveckling visats sig bli TE Mike Gesicki som åtnjuter en relativt produktiv säsong i ett annars väldigt depressivt Dolphins. I segern mot Bengals senast plöjde han ner två TD på resultattavlan, så hans närvaro, framförallt i Red Zone, bör understrykas. SS #23 Patrick Chung eller SS #25 Terrance Brooks får förmodligen brottas rejält med den långe Gesicki. Parker och Gesicki bör vinna sina dueller, annars blir det för tufft för Dolphins att knipa med sig något hem.

4) Patriots Special Teams mot Dolphins Special Teams: Patriots Special Teams har varit över förväntan i år. Åtminstone vad gäller puntspelet och blockade motståndarsparkar. Vi väntar fortfarande på en return-for-TD. RB Brandpn Bolden sitter just nu på PR-tronen och lär fortsätta göra detta med sin tyngd och till synes säkra nävar. K Nick Folk frambringade få överlyckliga flagviftningar när han signade efter att man dumpat Mike Nugent. Men de facto har han påvisat en bra precision även om man tydligt kan se att han inte har ligans starkaste fot. Men måste man välja så precision alla dagar i veckan, och så länge han löser 51-yardare från förra veckan så bör Patriots vara nöjda. Dolphins Special Teams har inte heller rosat marknaden den här säsongen och bortsett från en 101-yard TD har laget inte mäktat med så mycket och rankas i botten i såväl KR som PR. Fördel Patriots även här!

TIPSET:
Johan: Belichick var oerhört noga med att direkt efter segern mot Bills, adressera kvällens tillställning som en slutspelsmatch. Jag tror man får den ditåt och och det offensiva spelet evolveras ytterligare till något som kan liknas vid en enhet som faktiskt kan utmana både Chiefs och framförallt Ravens i en AFC Championship-match. Brady sprider bollarna mellan en månghövdad fångstenhet parallellt med att springsspelet skapar och utnyttjar denna progress. Tipset säger 38-13 till Patriots. Tre TD via luften till Edelman, Harry och Dorsett. Halvtrickspel när Elandon Roberts knör in en från mållinjen och därtill studsar Michel in en välbehövlig för självförtroendet.

Filip: Svårt att se hur den här matchen ska kunna bli jämn. I mina ögon har vi ett bättre och mer disciplinerat lag på alla fronter. Visst, Fitzmagic är oberäknelig, men jag ser verkligen att vi får en Happy Gilmore idag med åtminstone 1 INT och 1 defensiv TD. Miami kommer få det tufft att sätta upp poäng och jag tror Brady vill vila i andra halvlek så vi kommer ånga på. 24-7 i halvlek och tillslut kommer Stidham in och får visa vad han går för på riktigt! Seger med 34-17 och ett Patriots som kommer in i slutspelet med en fungerande offensiv. SE UPP!

MEDLEMSHÖRNAN: Precis som flera andra lag i den sista spelveckan så tar medlemshörnan lite paus för att ladda batterierna och komma tillbaka pigga, fräscha och oförskämt starka när slutspelet drar igång! Med det får vi önska alla er härliga Patriots-supportar en seger ikväll och ett gott nytt år så återkommer vi i Januari i vanlig ordning!

// Johan Lundahl och Filip Dijak