FÖRUTSÄTTNINGAR

Patriots är, efter hälften av Divisionsmatcherna, fortfarande obesegrade. Det gick otrevligt trögt i bortamötet mot Bills, men en ny genuin försvarsinsats i kombination med ett magnifikt ST-spel från CB #27 J.C. Jackson, gjorde att man höll ut, och kan se fram emot säsongens andra fjärdedel och en ljusnande horisont. Om vi som bevittnade från etern eller rent av på plats hade hjärtat i halsgropen, så var matchen förmodligen oerhört nyttig för ett Patriots Anno 2019, som med handen på hjärtat, inte exponerats på riktigt under de inledande tre veckorna. Mot Buffalo kunde HC Bill Belichick med stab förmodligen urskilja detaljer som är i stort behov att renoveras och poleras för att Super Bowl LIV ska bli en realitet. Anfallet saknar bredden att kunna få ut hela sin potential. Bredden kan förhoppningsvis instrueras fram. Förhoppningsvis. Kvällens motståndare, Washington Redskins, har på fyra veckor, lyckas grävt en så omfattande grop runt sig själv, att säsongen med stor sannolikhet redan är körd, åtminstone vad gäller slutspelsförhoppningarna. Med ett 0-4 och stora problem på QB-positionen, så är det få som med rent hjärta, kan påstå sig tro på en hemmavinst, om matchen inte drabbas av stora omkastningar som frånvaro och skador på gästerna. Hatarna kanske kan vända det hela till att QB #12 Tom Brady nått sin åldersklippa iom den mycket modesta insatsen senast, men oavsett så måste en stor del av denna underprestation kopplas ihop med Buffalos storstilade Defenceinsats. Brady kommer leverera. Tvivla inte. En som inte kommer leverera mer denna säsongen är höftskadade K #3 Stephen Gostkowski. Retligt nog var han redan bestämd som omslagspojke till kvällens match, och efter visst övervägande får han på gamla meriter beklä bannern här och i matchtråden. Ikväll kommer nya K #2 Mike Nugent förhoppningsvis dunka in alla givna försök.

4 MATCHER I MATCHEN

1) Redskins RB mot Patriots Front-7
Med stora problem från fickan så borde Washington försöka etablera ett fungerande springsspel. Markattacken leds av den kommande HoF:ern RB Adrian Peterson. Men det inte 2010-talets början och mitts Peterson, utan en bulldog som hittills bara mäktat med 2,7 yards per försök. Han blir såklart äldre, men man har inte lyckats ge honom det block- och plöjstöd som måste till. Finns chansen mot ett Patriotsförsvar som agerar på bästa vis under hela Belichick-eran? Jo det går som veteran, kolla bara hur Bills RB Frank Gore passerade 15000 yardsgränsen förra veckan. Man lyckades inte plugga igen alla hålen och då påvisade rutinen sin makt. Intressant huruvida Redskins copycatar Bills relativa framgång i sin egen kräftgång eller man förlitar sig helt på egen spelbok. Oavsett så är springspelet från Peterson och sekundärerna RB Wendell Smallwood och 3DRB Chris Thompson beroende att O-line vinner första kontakten. Patriots skiftande Front-7 är en svår nöt att knäcka och just gubbarna i första ledet har vuxit i takt med att deras samspel börjat sätta sig. DT #70 Adam Butler är en oomsjungen köttare som integrerats väl och allt som oftast både får bra tryck mot löp efter vunnen förstakrasch. I nuläget känns det som att väldigt många spelare kan utföra en stor del av de uppgifter som krävs av run defence. Det syns i statistikkolumnen; Patriots har släppt näst minst springyards per match; 61,2 med den kvalitén i secondary känns som defensivt Lombardirecept. ILB #54 Dont’a Hightower missade matchen senast, men hans återkomst boostar andralinjen betydligt, även om man bitvis kan komma att sakna SS #23 Patrick Chungs kraftfulla blitzar. Att Redskins fortsatt inte kommer överens med sin kontrakterade T-stjärna Trent Williams är såklart en fördel för Patriots kantrush.

2) Patriots WR mot Redskins Secondary
Som nämnt ovan så bör inte Brady vara redo för Ättestupan ännu. Han är beroende av innovativa spel och spelare med förmågan att gripa de små detaljerna som gör halv omöjliga kast möjliga. Brady kan, så med en WR-kår som är förberedda för de där bollarna i tighta luckor och att hålla fötterna och händerna i exakt rätt läge så finns alla förutsättningar att slå även de allra mest följdsamma försvaren. Redskins bakplan behöver med stor sannolikhet för kvällen uppnå ett epitet av yttersta NFL-klass. Det är sällsynt att Brady gör två pissematcher på rak, så för Washingtons del får man hoppas att de vill ta vara på möjligheten att peka finger till GOAT. Det kommer behövas hets, närvaro och uthållighet. Patriots recivrar bör dock också vara tämligem revanschsugna. Men WR #11 Julian Edelman fortsätter att synas till i skaderapporten med ihållande besvär med bröstkorgen. Vi Patrioter hoppas givetvis det är en dimrå, men en icke-hundraprocentig Edelman kommer inte kunna ta det tunga lasset han nästan förväntas ta. Övriga måste helt enkelt skapa separation från sin förföljelse. WR #10 Josh Gordon visar att han har stora spel med halsbrytande fångster i sig, men i nuläget hungrar man efter en sidekick till Jules för att långsamt tugga 4-5 yards per spel. Och sätta oss i korta 3rd Down-situationer. WR #13 Philip Dorsett, hade efter tre fina veckor, det betydligt tuffare senast. Vilka justeringar har han kunnat tillgodose sig under träningsveckan? Att dyka upp som ett vinnande fjärdealternativ (efter Edelman, Gordon och RB #28 James White) kräver sin erfarenhet. Washingtons secondary leds främst av CB Josh Norman och SS Landon Collins som båda är högkvalitativa spelare, som dock var snäppet hetare för nån säsong sedan. De har hittills inte spelat så uselt som lagets record säger, utan ligger och skvalpar på sjuttonde plats bland släppta yards per match. Kan Redskins plocka ner Patriots mottagare för andra helgen på rak så kommer denna fighten inte bli en blowout.

3) Redskins QB mot Patriots Secondary
En adekvat frågeställning är om Patriots kanske, utifrån Redskins QB-problem, väljer att att blitza lite extra? HC Joe Gruden har proklamerat att veteranen QB Colt McCoy kommer få chansen, efter att rookie-QB:n Dwayne Haskins fick en otrevlig debut med tre bjudna mackor till motståndarna. Förstevalet QB Case Kennum har startat svagt och är dessutom halvskadad vilket föranlett valet. Vill Belichick stressa McCoy i fickan med bredare anstormning eller förlitar man sig på att ligans bästa bakplan kan hantera en på pappret inte så skräckinjagande WR-uppsättning? En lekmannagissning är att fokus läggs på att kväsa Redskins springspel och utmana Washingtons passningsspel. McCoy behöver koppla ihop med primäralternativen WR Paul Richardson (2 TD hittills) och WR Terry McLaurin (3 TD som rookie redan). Senast blev man dock tämligen nedstängda mot en Giantssecondary, som placerar sig i ligans sämsta fjärdedel efter fyra matcher. Man kommer vara bereonde av att RB-spelet kommer igång så Patriots tvingas flytta fokus. En-mot-en blir det tufft mot CB #24 Stephon Gilmore allt mer växande CB #27 J.C. Jackson som tycks ha filat bort en hel del av de straffbelagda förseelser som skiljde hans rookiesäsong från bra till grym. Senast hade han 2 INT:s och en blockad punt som dirket omsattes till TD. Ett slumrande kapital har dock Redskins om man får igång TE Vernon Davies. Det var ett antal år sedan, men han har två 13 TD-säsonger under sin 14-åriga karriär. Peakarna var dock i ett fungerande 49ers. Nu måste det till trolleri i ett dysfunktionellt system.

4) Patriots RB mot Redskins LB/Edge
Också den kanske viktigaste hörnstenen som måste börja ta last. Patriots springsspel. RB #24 Sony Michel har lidit störst av att O-line tvingas lägga all sin fokus på att stänga till runt Brady. Develins frånvaro kan inte sörjas mer, man måste hitta alternativ som passar tillsammans med extra linjespelare, FB #47 Jakob Johnson eller någon TE:na. Snackar vi löp utsida så vet vi att Edelman inte är oäven att sätta in en propp om det efterfrågas. RB #34 Rex Burkhead brukar vara den som kan trycka med fart, på ett annat sätt än Michel, men han saknas ikväll och därmed tappar man den dimensionen. Dessbättre så är Redskins Run Defence också en lagdel med överhängande frågetecken. 147,5 yards per match placerar dem bara på plats 29, så Patriots har enligt pappret en överkomlig uppgift för att får turbinerna att rulla. Kanske även ett utmärkt tillfälle för rookien RB #37 Damien Harris (som jag tjatat om) att sätta avtryck. Räkna dock med att RB #38 Brandon Bolden kommer användas utifrån sin rutin och arbetskapacitet. Centralt i andravågen mönstrar Redskins rookien LB Cole Holcomb, som överraskat positivt med mycket tacklingar, men även journeymannen LB Jon Bostic, som bl.a. haft en kortare tur hos Patriots. Deras påverkan, huruvida de kan läsa av Michels intentioner och vad som ges från gubbarna framför blir direkt avhängingt på resultatet. Igenproppning, tillsammans med ett par stolpen-in-moment till för Redskins, är det enda som ser ut att kunna tippa matchen i huvudstadens favör. Ursäkta Bostonitisk sturskhet, men så ter det det sig utifrån de fyra första veckornas spel.

TIPSET:

Patriots kommer inte få ut sin fulla potential idag heller, men man kommer få en likvärdig leverans från pass- och springsspel. 36-13 när Colt McCoy överraskar de sina positivt men får svårt att omsätta det i Red Zone. Bolden springer in två TD från nära håll och Brady hittar en lång bomb på Gordon.

// Johan Lundahl