FÖRUTSÄTTNINGAR

Segertåget fortsätter och denna Thursday Night Fotboll stannar det ånyo på Gillette Stadium. Patriots tar emot Giants, vilket såklart frambringar minnesbilder och känslor av en speciell sort. De där två SB-förlusterna kommer finnas med i en överskådlig framtid, trots att lagen förändras. I år har Giants valt att entlediga QB Eli Manning från startjobbet bakom centern, och få kan väl argumentera emot detta valet efter lillebror Mannings insatser. Man har istället valt att satsa på sin förstarunda, sjätte totalt, i årets draft, QB Daniel Jones. Det började lovande med en tight seger mot Buccaneers med fint spel varpå, Giants av farten städade av Redskins men gick på en rejäl mina mot Vikings hemma senast. Torsdagsnattens match kommer bli en uppgift som förmodligen trumfar föregående då Patriots försvar fortsatt visar väldigt fin form. Man släpte förvisso säsongens längsta springspel men efter denna TD var det stopp. Man har inte låtit motståndarna producera en luftburen TD på sex matcher. Och just i denna avdelningen ser kvällens gäster ut att ha det rejält stökigt. Skadeprotokollet proklamerar att ytterst vitale RB Saquon Barkley saknas med en fotskada. Fjolårstvåan i draften, och tillika fjolårets OROY (1307 yards och 11 TD via marken, samt ytterligare 721 yards och 4 TD genom luften) hade två 100+ matcher innan han skadade sig mot Buccaneers vilket har en tydlig påverkan på hela anfallsspelet. Giant behöver hjältar inatt. Patriots behöver “the Patriot way”. Snål vägvinnande fotboll i alla tre faserna, med minimerade give-aways. Ett sådant hemmalag kan gå på mini-Bye Week med 6-0 record.

4 MATCHER I MATCHEN

1) Patriots O-line mot Giants D-line
Patriots hade uppenbara problem med offensiven inledningsvis mot Redskins. Man kunde inte skydda QB Tom Brady trots ganska manskipligt fåtaliga rusher så blev han sackad 4 gånger, vilket var mer än kombinerat över de andra fyra matcherna. Räkna med att detta inte gått obemärkt förbi, både hos Patriots O-line coach Dante Scarnecchia och inte heller hos Giants Pass Rush-enheter. Dessbättre för vår del, verkar O-line varit förskonad från skador och hälsofrågetecken och därmed gett sig själv bästa förutsättningar för att spela in en förstaformation. Det verkar som HC Bill Belichick har valt LT #72 Marshall Newhouse för tillfället framför OL #74 Korey Cunningham. Newhouse var skyldig till två av sacksen och är i ett fortsatt utsatt läge på sin spegelvända position. En överbelastning mot honom är att räkna med då Giants är i närmst akut beov att deras bolljagande enheter hinner upp Brady och tvingar honom att sack-lägga sig eller att kasta mot outvecklade spelrutter. Giants D-line och bakomkommande passrushare har tillsammans skrapat ihop acceptabla 13 sacks hittills och detta bör byggas på. Bills och Redskins har visat tydligt att press mot en ännu icke helt samkörd Patriots O-line är en möjlig matchvändare.

2) Giants QB mot Patriots Secondary
Hur står sig rookien Jones mot ligans bästa försvar? Han har till dags datum kastat 3 TD men 4 INT:s och ger ett tydligt sken av att sitta inne på kapacitet men varvar även detta med ogenomtänkta och förhastade beslut. Och en central fråga är hur han ska kunna förbättra denna statistiken när han saknar Barkleys stundtals enorma arbetsbörda, som kan köpa honom tid genom defensiva resursprioriteringar? Koppla på denna frågeställningen det besvärande faktum att även Barkleys backup RB Wayne Gallman uteblir i sviterna av en hjärnskakning. Man är således nere på tredje- och fjärdealternativet här. Ett perfekt tillfälle för en ny stjärna att födas. Eller för Jones flamma att falna. Även på reciversidan har Giants besvär; WR Sterling Shepard och TE Evan Engram saknas. När man inte längre kan förlita sig på centralpunkten under de senaste åren; Odell Beckham Jr, så måste förstemottagaren WR Golden Tate skina igenom den överhängande natthimmeln. Efter en fyra matchers avstängning debuterade han mot Vikings och blev där lidande av ett bortalag som var all-over Jones i fickan. Han och kollegorna WR Cody Lattimer och WR Cody Core går en ytterst tuff match mot en Patriots bakplan som plockat ner ligaledande 8 INT:s. Jones får med andra ord inte kasta för korta bollar, för då hugger FS #32 Devin McCourty (4 INT:s) och kompany. SS #23 Patrick Chung kan komma att missa andra matchen på rad, men här är man relativt bra skodda med S #21 Duron Harmon som next-guy-up. Kan New York hitta mellanytor mellan LB och Secondary?

3) Patriots RB mot Giants LB/Edge
Det utlovas riktigt sunkigt höstväder i Foxborough vilket inte sällan spär på viljan att hålla bollen i händerna något mer. Detta rimmar väl med att andrahalvleken mot Redskins var Patriots otvivelaktigt bästa ihopahängande springsspelssekvens säsongen 2019. RB #26 Sony Michel löste uppgiften bra utan parhästen RB #34 Rex Burkhead, vilket förhoppnings blir det samma ikväll. Burkheads fot spökar och med ett 10-dagars break på andra sidan om 60 minuters fotboll så skulle det förvåna mycket ifall man är villig att offra honom. Framförallt RB #28 James White men även RB #38 Brandon Bolden är fyllda av tillit från ledarstaben och Brady, både via marken och i luften, så att förutspå deras avtryck i matchen på förhand, är något av en mardröm för motståndarna. Att sedan även Michel uppvisade en stegrande fångstform (3 för 32 yards) spär på detta ytterligare. Efter att ha hetsat flera veckor på rad, så inser jag nog att RB #37 Damien Harris för tillfället får finna sig upplärningsskuggan och blir en av de 7 inaktiva. Som påvisat ovan så behöver Giants lyckas läsa Patriots springintentioner och se till att överrumpla blockar i de tilltänkta gapen. Man har en god möjlighet att bjuda upp till kamp, men frågan är om penetrationen är så pass vass att RB stannas upp för no-gains. Att konsekvent hålla Patriots till 3rd-and-long hade framtvingat en betydligt snävare playbook. Men det är ett vingklippt Giants även i den här lagdelen och det finns frågetecken från deras tre startande LB; ILB Alec Ogletree, OLB Lorenzo Carter och OLB Tae Davis. Således en ännu tuffare uppgift än i vanliga fall.

4) Giants Pass Defense mot Patriots QB
Brady måste pressas och helst tvingas att kasta långa mer osäkra bollar på tredje försöket. Då får Giants Secondary en chans att bli en pusselbit i en överraskande bortaseger. I denna lagdel så är man ordinarie och sitter på två förstarundespelare i S Jabrill Peppers (som gick motsatt väg i OBJ-traden) och CB DeAndre Baker. Därtill mängder av rutin i 14-årsveteranen S Antoine Bethea, som var en betydande del under Colts glansdagar med Peyton Manning. Fjärde gubben är S Janoris Jenkins, med 2 av deras 3 INT:s i år. Ingen av dessa är över 6-0, vilket självfallet är noterat från Patriots håll. Räkna med att Brady kommer leta efter WR #10 Josh Gordon på någon lång bomb, men även när han ser en tydlig missmatch. Om man nu faktiskt ämnar att spela honom; han har blossat upp på skadeprotokollet. Vi vet av erfarenhet att Belichick inte är sen att adressera spelare hit, men det är såklart oroande när WR #13 Philip Dorsett redan är bortplockad p.g.a. lår/höftskada och WR #11 Julian Edelman inte blivit kvitt sin revbensåkomma från Billsmatchen. Gissningen blir ändå att de spelar, om än med en något mindre roll än vanligt. WR #16 Jacobi Meyers har ännu inte fått något genombrott, med 4 mottagningar för 66 yards. Kan dörren stå på glänt efter att Brady fått igång fångsterna på samtliga tre RB? Annars finns ju även TE:na #85 Ryan Izzo och #83 Matt Lacosse som uppenbarligen är här för att stanna, då konkurrenten TE #84 Ben Watson cutades efter att ha avtjänat sin avstängning. Vilka recivers än som är tillgängliga för Patriots ikväll behöver göra en bra insats i ruskvädret, annars blir matchen ett betydligt osäkrare slagfält.

TIPSET

Vi har förtvivlat svårt för Giants och jag förväntar mig faktiskt inte något annat idag heller. Även om de konsevent inte har varit i närheten av Patriots dominans under 2000-talet så känns de som de kan vinna när fasen som helst. Mot vilket motstånd som helst. Man kanske är för mycket känslomänniska, men så känner jag iaf. Men med det väsentliga skadeläge som kablats ut så kan jag nog faktiskt inte se att vi förlorar idag, utan sätter mina imaginära monopolpengar på 29-10 Patriots. Idag blir det LaCosse tur att bli Bradys senaste TD-fångare. Två infångade INT:s och ytterligare ett missat PAT. P Jake Bailey dunkar in två puntar innanför 10 yardslinjen.