FÖRUTSÄTTNINGAR

6-0 för fjärde gången sedan franschisens strart 1960. Och likväl klämmer skon. Skadorna tornar upp sig. Hatarnas “ni har bara mött kassa lag” haglar som himlen på en typisk midsommarafton nånstans i Sverige. Och anfallet, med vår härförare och GOAT, gör vad som behövs inte inte speciellt mycket mer. Ska vi klaga eller ska vi bara falla tillbaka på att det är nu någonstans Patriots brukar växla upp? Utmaningstrappan stiger sakteliga härifrån och trots ett lukrativt läge, med en matchs försprång på Bills(!) och två på Chiefs, Ravens och Colts så hoppas man innerligt att Belichick med sin ytliga gråstenskarisma, bringar fram all energi som behövs för att få start på generatorn och pumpen som ska driva oss mot sjuan. En hemmaplansfördel, med vana förhållanden, är oavsett vad som aviseras (“Ask Dallas and Kansas City”) monsterviktigt. Ny bortamatch inatt när Jets ska besökas och hemmalaget vill göra slag i devisen “sjunde gången gillt”. Man har blandat och gett, och därtill haft betydande QB-problem. Men idag är QB Sam Darnold redo att duellera med QB Tom Brady. Den förstnämnde spelade en fin match i sin comeback efter sjukdom, där Jets kunde trycka tillbaka Cowboys, inte minst tack vare Darnolds 113,8 QB-rating med 338 yards och 2 TD (1 INT). I mötet i omgång tre saknades som sagt Darnold och ersättarna QB Trevor Siemian och QB Luke Falk var aldrig nära att utmana Patriots försvar; Jets poäng kom via en muffad punt från PR #80 Gunner Olszewski och en rejält missriktad passning från backup-QB #4 Jarrett Stidham, som byttes in i matchens slutskede. Jets seger senast ger förhoppningar och deras förutsättningar är betydligt bättre än vecka 3. Kommer det att räcka? En divisionsmatch är ändå alltid speciell och Jets tycks oftare än vad deras record brukar visa, göra livet surt för Belichicks gubbar.

4 MATCHER I MATCHEN

1) Patriots WR/TE mot Jets Secondary
Patriots har förnärvarande en allt digrare skadelista. WR-kåren som vid någon liten tidpunkt, kändes löjligt bred, är nu barskrapad. WR #11 Julian Edelman förväntas vara en klippa i stormen oavsett förutsättningar. Han är dock fortfarande något begränsad av sin revbensskada sedan några veckor tillbaka. Han har status Questionable, vilket ju är på mitten av skalan, och borde vara tillgänglig. Speciellt med tanke på att WR #10 Josh Gordon redan dygnet innan nedgraderades till att missa nattens batalj, så kommer Edelman få dra ett tungt lass. WR #13 Phillip Dorsett skvalpar runt på samma status, och har visat sin pålitlighet i svåra lägen. Med Gordons frånvaro behövs hans potentiella djuphot för att låta Brady använda hela spelplanen. Veckan som gått har även shufflat runt bland TE-alternativen. TE #84 Ben Watson fick en ny chans efter att blivit cuttad och vill han visa sitt värde så får han mer än gärna frambringa ett idog jobb och en naturlig spelpunkt för Brady. Primärt bollfångande TE #83 Matt LaCosse är borta med knäskada vilket är Watsons chans in permanent i truppen. Veteranen Watson var ju med, om än skadad, i Patriots SB-vinnande lag 2004. Han har även stått för ett av de bästa bortglömda spelen i Patriots historia 2005 när han tog en rush på nästan 100 yards och stoppade en Denver-TD på 1-yardslinjen. Utöver detta så lär det bli en hel del spridande från Brady till både WR #16 Jacobi Meyers, vars utveckling går framåt samt Olszewski, som påvisat en duglighet även utanför Special Teams. Jets kommer med ett relativt skadebefriat Secondary med centralpunkten S Jamal Adams. “Floppen” CB Trumaine Johnson gjorde sin bästa match för säsongen senast, men likväl som helhet så finns där ett visst samband mellan Jets record 1-4. Man ligger på undre fjärdedelen vad gäller uppgivna yards per match genom luften. Jets behöver steppa upp och dra nytta av Patriots manfall. Kan man väga in även RB #28 James White och #26 Sony Michel som bollfångare?

2) Jets RB mot Patriots Front-7
Senast lagen möttes fick RB LeVeon Bell axla ett orimligt ansvar, och räkna med att bördan kommer vara rätt omfattande även i natt. Det kommer krävas att denna bollvirtous, vars tålamod under tiden i Pittsburgh fick alla att höja på ögonbrynen, hittar luckor och blir hett villebråd. Ett övertag från Patriots mångsidiga Front-7 här tippar matchen rejält i blå favör. Det blir spännande att se ifall ILB #53 Kyle Van Noy och ILB #54 Dont’a Hightower skickas på QB/RB-jakt, eller man förlitar sig på att trycket blir tillräckligt från DT och Edge. Jets har frånfallet manskap i skyddet framför QB och RB, vilket såklart måste ses som någon form av lättnad. Patriots har valt att stänga av DL #77 Michael Bennett efter en dispyt med en av coacherna under den gångna veckan. Bennetts betydelse har dock inte varit lika stor som man trodde tidigt på säsongen, vilket till viss del förklaras i att han fått agera i ett 3-4-försvar, vilket inte varit till hans fördel, då en del av hans speed och spänst ätits upp i skyttegraven. Om New York får igång Bell så kommer man säkerligen försöka fixa in RB Ty Montgomery i leken, inte alls orimlig som bollfångare på korta stick.

3) Patriots OL mot Jets Pass Rush
Med en tunn bollfångaruppsättning idag så kan Jets få extra bra betalt om man får Brady obekväm i fickan. Då måste såklart OL-muren forceras, men detta har varit en tydlig akilleshäl hittills. T #72 Marshall Newhouse har inte rosat marknaden men håller konkurrensen bakom sig i nuläget. Belichick och Dante Scarnecchia verkar inte vilja flytta G #63 Joe Thuney ut i ytterposition, utan kör vidare med den sent upplockade Newhouse. Inte blir saken bättre att blockande TE #85 Ryan Izzo saknas och att vi är nere på reservens reserv på FB-positionen. TE #82 Eric Tomlinson går in en dubbelroll där han förmodligen mer än ofta behöver stärka upp trycket från utsidan. En annan sak som såklart beskådats är C #75 Ted Karras till synes ovårdade snappar till Brady. Tyvärr är det nog snarare en fråga om när detta resulterar i tråkigheter åt fel hål. Till skillnad från mötet i Foxborough så kommer Jets absolut bästa försvarsspelare ILB C.J.Mosley spela. Han växte fram under sina år i Ravens till en topp-LB i ligan. Räkna med att Patriots behöver lägga extra resurser på honom, vilket såklart öppnar upp för andra. Dessvärre får de klara sig utan DL Henry Anderson som producerad 7 sacks förra året, vilket är mer än godkänt för en förstavågsrushare.

4) Jets QB mot Patriots Secondary
Darnold har trots sin höga draftposition inte rosat marknaden överdådigt under sin rookiesäsong, då han precis kastade fler TD:s än INT:s. Och idag ställs han mot en INT-maskin av sällan skådat slag. Det kommer behövas ideliga vinster i duellerna som uppstår, framförallt om Bell inte tillåts diktera villkoren från marken. WR Demaryius Thomas, som startade skadad på Patriots roster, hamnade mitt i cutskarven och Brown-försöket, och blev lite oväntat trejdad till Jets (för övrigt första gången Belichick bytat något med Jets under hela sin Patriotssejour). Han har tydligt uttryckt att han tyckte tiden i Foxborough var ett slöseri med tid, så i honom kommer vi nog se ett vilddjur som gör allt för att påvisa sin duglighet och missen från 6-0-laget. Tippningsvis så kommer CB Jason McCourty försöka battla ner honom samtidigt som WR Robbie Anderson får äran att bli täckt av ligans bästa CB i Stephon Gilmore. Patriots väljer att vila SS #23 Patrick Chung vilket borde ge CB #31 Jonathan Jones och S #21 Duron Harmon fler chanser. Själv hoppas jag på en ny monstermatch av CB #27 J.C. Jackson som ständigt blir bättre. Jets tredjegubbe i WR Jamiston Crowder kompletterar vad som förmodligen är den bästa uppsättningen Patriots hittills stött på i år. Jets har kapaciteten. Frågan är om de kan plocka fram den gång på gång utan att bjuda på några turnovers.

TIPSET:

Fasen alltså. Skadeskjutet deluxe och borta mot Jets som hade sålt sina föräldrar till ett kroppsdelsdonationscenter för att få stoppa oss. Det känns verkligen olustigt, men jag tippar ett 27-27 och en övertidsförlust på ett FG, 27-30. Tvi mig. Tvi mig. RB #38 Brandon Bolden står för två nya TD.

// Johan Lundahl